Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Fakta dan pandangan menarik kucing

Fakta Dan Pandangan Menarik Kucing

Dari Bastet Mesir hingga Nekomata Jepun, kucing telah menolak hati dengan keanggunan dan sifat misteri mereka.

Kucing dipuji sebagai haiwan kesayangan yang sempurna penampilan comel dan personaliti yang penuh teka-teki. Dan walaupun sebahagian besar dunia adalah pemilik dan peminat kucing yang berdedikasi, masih banyak yang perlu dipelajari tentang si Comel yang hebat ini. Artikel ini membincangkan fakta menarik tentang kucing dan beberapa fakta kucing yang kurang dikenali.

Fakta Menarik Tentang Fisiologi Kucing

Tidak kira anda seorang pemilik kucing yang berdedikasi atau hanya seorang penggemar kucing, siap sedia untuk terpesona dengan fakta kucing yang menyeronokkan tentang fisiologi mereka yang unik:

 1. Anda pasti terkejut apabila mengetahui maklumat tentang kucing ini: Kita tidak mempunyai tulang sebanyak kucing! Manusia dewasa diketahui mempunyai 206 tulang dalam badan mereka, manakala kucing berbulu kita mengalahkan kita dengan purata kiraan tulang sebanyak 244.

 2. Jika anda sedang mencari beberapa fakta menarik kucing, apakah anda tahu bahawa kucing boleh merasai persekitarannya dengan misainya? Misai di sekeliling hidung mereka sangat sensitif, serupa dengan hujung jari manusia.

 3. Mencari lebih banyak maklumat tentang kucing? Walaupun bulu kucing tidak mempunyai ibu jari yang boleh bertentangan seperti manusia, ia masih boleh mencengkam objek dengan cengkaman yang kuat, terima kasih kepada dewclaw mereka. Dewclaw pada kucing adalah jari kaki dalam dengan penggunaan terhad, seperti mencengkam.

 4. Kucing terkenal dengan kebolehan mereka berdengkur yang umumnya diketahui sebagai ungkapan kepuasan. Tetapi, tahukah anda tentang fakta menarik mengenai kucing ini? Dengkuran kucing mempunyai frekuensi getaran antara 25 hingga 159 Hertz, sama dengan yang diperlukan untuk membaiki tulang dan menyembuhkan otot manusia!

 5. Berikut adalah maklumat tentang kucing yang hebat iaitu, kucing rabun dekat. Tetapi ini tidak menyebabkan sedikit pun halangan untuk pengembaraan harian mereka kerana kucing juga aktif pada waktu malam atau senja dan boleh melihat dengan baik dalam keadaan gelap.

Fakta Tentang Kesihatan dan Kesejahteraan Kucing

Sekarang anda telah mengetahui lebih lanjut tentang fisiologi unik rakan kucing anda, berikut adalah beberapa fakta tentang kucing berkenaan dengan kesihatan mereka:

 1. Walaupun kucing sangat suka bermain dan bertenaga, mereka juga sangat gemar tidur, dan boleh tertidur di mana sahaja! Malah secara purata, kucing menghabiskan hampir 70% daripada kehidupan mereka untuk tidur.

 2. Lebih banyak lagi fakta menarik tentang kucing! Walaupun kucing rumah boleh dilihat bermain-main di sekeliling rumah sepanjang hari, kucing terkenal sebagai krepuskular maknanya, mereka paling aktif sekitar senja dan subuh.

 3. Apabila kucing tidak tidur, anda boleh mendapati mereka merapikan diri dengan sempurna. Berikut ialah salah satu fakta tentang kucing yang paling menarik – kucing mengekalkan penampilan mereka yang sempurna dan bersih dengan mendandani bulu mereka selama hampir satu pertiga daripada waktu mereka terjaga.

 4. Walaupun adalah fakta kucing sangat suka makan, mereka juga boleh berdegil tentang pilihan makanan mereka. Kucing boleh cerewet tentang penampilan dan persembahan makanan mereka dan akan memilih untuk kelaparan daripada memakan makanan yang tidak menarik bagi mereka.

 5. Berdandan juga memberikan manfaat fisiologi kepada kucing. Proses ini membantu merangsang aliran darah di bawah kulit mereka dan juga membantu mereka mengawal suhu badan serta bersantai

Fakta Menyeronokkan Tentang Gelagat Kucing

Kucing benar-benar misteri dari dalam sampai ke luar, dan perkara yang sama boleh dikatakan untuk tingkah laku mereka juga. Walaupun beberapa gelagat mereka boleh menunjukkan mereka sebagai ganjil, berikut ialah beberapa fakta menarik tentang kucing:

 1. Si Comel ini selalunya suka tidur pada benda yang berbau seperti pemiliknya, terutamanya apabila mereka merindu manusia kegemaran mereka. Ini sudah pasti salah satu fakta menarik tentang kucing!

 2. Tahukah anda bahawa tidak semua kucing tertarik kepada bau catnip? Ini adalah salah satu fakta menarik tentang kucing! Sebenarnya, kira-kira hanya separuh daripada populasi kucing di dunia bertindak balas terhadap bau catnip.

 3. Sama seperti manusia, kucing juga bisa bermimpi. Aktiviti saraf kucing meningkat semasa mereka tidur dan mimpi mereka dipercayai sebagai cara memproses maklumat yang mereka kumpulkan sepanjang hari.

 4. Mencari lebih banyak fakta tentang kucing yang melibatkan tingkah lakunya? Kelakuan ‘zoom’ kucing, atau tempoh aktiviti fizikal yang meningkat adalah fenomena biasa, terutamanya selepas mereka menggunakan kotak pasir mereka. Ini kerana kucing mempunyai saraf vagus yang menghubungkan kolon mereka dengan otak mereka dan buang air besar boleh mencetuskan perasaan euforia, membuat mereka berlari atau melompat-lompat dalam kegembiraan!

 5. Walaupun ia menjengkelkan, kelakuan menggaru pada perabot, ialah tindak balas naluri untuk menandakan wilayah mereka. Walaupun kucing liar menggunakan tanda cakar untuk melindungi wilayahnya daripada pesaing dan pemangsa, kucing rumah akan mencakar perabot untuk menandakan ruang peribadi mereka.

Soalan Lazim

 
 • Apakah beberapa fakta mengarut tentang kucing?

  Masih mencari fakta menarik kucing? Kucing sangat pantas dan boleh berlari pada kelajuan 48km/j untuk letupan pendek. Kucing rumah menyerupai harimau secara genetik sehingga 95.6%. Kucing biasanya menyatakan cinta mereka melalui kelipan mata yang perlahan, dandanan dan tumbukan kepala yang lembut.

 • Apakah keunikan kucing?

  Berikut adalah beberapa fakta tentang kucing tambahan. Kucing boleh menggerakkan kaki kanannya secara serentak, diikuti dengan kaki kirinya. Kucing boleh melompat setinggi 5 kali ketinggian mereka dan sering menganggap manusia mereka sebagai harta peribadi dan menandakan mereka dengan bau untuk menuntut pemilikan.

 • Mengapakah kucing begitu pintar?

  Ini kerana kucing mempunyai otak yang khas, saling berkaitan dan terbahagi seperti otak manusia, menjadikannya sangat pintar. Kucing lebih pintar daripada anjing dan boleh mempelajari helah dan menyelesaikan teka-teki dengan mudah.

 • Apakah kemahiran yang ada pada kucing?

  Kucing mempunyai kemahiran khas untuk memburu mangsa. Maklumat yang lebih menyeronokkan tentang kucing ialah mereka mempunyai penglihatan yang menakjubkan dalam gelap dan mereka juga tahan lama, menjadikannya mudah menyesuaikan diri dengan mana-mana persekitaran.

 • Adakah kucing mempunyai ingatan?

  Ya, ini ialah sebuah fakta kucing bahawa mereka mempunyai ingatan yang jelas apabila sedang memproses dan menyimpan maklumat. Kucing mempunyai ingatan spatial dan sering mengingati lokasi benda kegemaran mereka. Mereka juga mempunyai simpanan ingatan jangka panjang dan boleh mengingati peristiwa lama.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah