Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Manfaat Memandulkan Kucing

Manfaat Memandulkan Kucing

Sebagai pemilik kucing, untuk mandulkan kucing anda bukanlah perkara yang mudah. Bukan sahaja para pemilik bimbang tentang kesan fizikal yang mungkin terjadi akibat pembedahan, tetapi juga perubahan dalam tingkah laku mereka. Walau bagaimanapun, ialah penting untuk memahami bahawa mandulkan kucing boleh mempunyai beberapa faedah.

Tertanya-tanya apa itu mandulkan kucing? Prosedur mandul kucing atau kembiri dijalankan secara meluas di seluruh dunia, dan dilakukan pada anak kucing berumur 8 minggu ke atas. Untuk mandulkan kucing betina, prosedur ini dikenali sebagai ‘spaying’ untuk kucing. Perbuatan mandul kucing membantu mengawal populasi kucing dan membolehkan kucing kita menjalani kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat.

Apa yang Berlaku Semasa Pembedahan Mandul Kucing?

Walaupun pemandulan kucing mungkin kedengaran rumit, ia kerap dilakukan oleh pakar bedah veterinar di seluruh dunia, dan tidak menimbulkan sebarang risiko. Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan kucing steril dan bagaimana untuk sunat kucing jantan?

Proses mandul kucing betina ialah proses pensterilan kucing melibatkan pembedahan membuang ovari dan rahim, dan dilakukan dengan membuat sayatan di bahagian bawah perut mereka. Untuk kebiri atau sunat kucing jantan, sayatan pembedahan kecil dibuat di atas skrotum untuk mengeluarkan testis, menjadikannya steril.

Proses pembedahan yang terlibat dengan mandulkan kucing adalah tidak menyakitkan, dan dilakukan pada saat mereka di bawah pengaruh anestesia untuk mengelakkan sebarang ketidakselesaan atau kesakitan. Di samping itu, tapak pembedahan sembuh dengan cepat dalam masa beberapa minggu, dan kucing anda boleh kembali melakukan aktiviti hariannya dalam beberapa hari.

Apakah Tindakan Mandulkan Kucing Anda?

Masih ragu-ragu untuk mandulkan kucing? Pemandulan boleh memberi manfaat kesihatan yang luar biasa untuk mandul kucing. Berikut adalah kelebihan untuk mandulkan kucing atau sunat kucing jantan:

 • Kembiri atau sunat kucing jantan menghapuskan risiko kanser testis pada kucing jantan. Begitu juga, proses mandul kucing berkesan untuk mengelakkan risiko kanser ovari dalam mandulkan kucing betina.
 • Kucing berahi selalunya boleh menjengkelkan dan agresif. Walau bagaimanapun, kucing sunat atau mandul kucing boleh mengubah tingkah laku mereka secara positif. Kucing yang steril berkemungkinan mempunyai perwatakan yang lebih tenang, kurang agresif, dan bebas daripada risiko abses gigitan kucing.
 • Jika mandulkan atau sunat kucing, risiko bergaduh dengan kucing lain mengurang yang mungkin menyebabkan mereka tercalar atau digigit. Oleh itu, pengembirian atau mandul kucing menghalang kucing anda daripada penyakit yang biasanya berjangkit daripada gigitan dan calar kereta.
 • Matlamat utama mandul kucing adalah untuk mengawal populasi kucing. Mensterilkan kucing, membantu mengekalkan populasi kucing yang sihat.

Apakah Faedah Mengembiri atau Mandulkan Kucing?

Kini setelah anda mengetahui cara sunat kucing jantan dan mandul kucing, ialah penting untuk mengetahui manfaat pemandulan kucing selain daripada meningkatkan kualiti hidup kucing steril, seperti:

 • Kawalan populasi:

  Kelebihan terbesar dalam ‘spaying/neutering’ ialah ia mengawal populasi kucing secara terkesan. Dapatkan rawatan kepada kucing anda dengan mandulkan kucing atau sunat kucing jantan yang bisa mengawal kelahiran dan menghalang kucing yang tidak berdosa daripada trauma bergelandangan atau dibunuh.

 • Kucing sunat:

  Sunat kucing jantan adalah sebuah sebab kerisauan rumah tangga. Serangan bakteria atau mikrob di dalam rumah, selain daripada pewarnaan dan bau busuk yang tidak menyenangkan bisa terjadi akibat tidak sunat kucing. Kucing sunat atau pensterilan kucing menamatkan masalah tersebut.

 • Mengurangkan pergaduhan dan pencerobohan:

  Kucing sering bergaduh apabila memilih pasangan, dan boleh mengalami kecederaan yang dalam akibat gigitan dan calar daripada kucing lain. Jika mandulkan kucing, mandul kucing bukan sahaja menghapuskan risiko ini, tetapi juga membolehkan kucing steril menjadi kurang agresif, lembut dan penyayang.

 • Perantauan dan tarikan seksual:

  Kucing berahi lebih berkemungkinan merayau mencari pasangan yang berpotensi dan dalam proses itu sering terdedah kepada risiko alam sekitar, kemalangan, pemangsa dan pergaduhan. Mandulkan kucing untuk membunuh daya tarikan seksual dan dorongan untuk berkeliaran dan juga menghalang semua risiko alam sekitar.

 • Perubahan fizikal:

  Walaupun sunat kucing atau mandulkan kucing tidak menyebabkan apa-apa perubahan yang jelas pada penampilan bulu kucing anda, sunat kucing membawa kepada kekurangan buah zakar untuk kucing jantan. Selain itu, madul kucing boleh menyebabkan sesetengah kucing betina mengalami penambahan berat badan sementara.

 • Mengurangkan risiko dijangkiti virus kekurangan daya tahan kucing:

  Mandulkan atau sunat kucing menghilangkan dorongan aktif mencari pasangan. Ini menghalang kucing daripada berkeliaran dan bergaduh dengan kucing lain, sekali gus mengurangkan risiko penyakit yang biasanya disebarkan melalui gigitan dan calar, seperti Feline Immunodeficiency Virus (FIV), Chlamydia Felis dan Feline Leukemia Virus.

 • Mencegah pembiakan yang tidak diingini:

  Kawalan kelahiran adalah objektif utama di sebalik prosedur pembedahan pemandulan atau sunat kucing. Mensterilkan kucing anda menghalang pembiakan yang tidak diingini dan dengan itu membantu mengawal populasi kucing juga mengurangkan kejadian kehilangan tempat tinggal dan eutanasia.

Bila Seharusnya Mensterilkan Kucing?

Kebanyakan pemilik kucing bimbang tentang umur kucing yang sesuai apabila mereka boleh disteril.

 • Kebanyakan pakar bedah veterinar menasihatkan pemilik kucing untuk mandulkan kucing semasa mereka masih anak kucing, dan umur yang sesuai untuk mandulkan anak kucing biasanya berumur antara tiga hingga enam bulan. Kucing anda sesuai disteril pada usia ini dan membolehkan mereka mempunyai kualiti hidup yang lebih baik.
 • Walau bagaimanapun, jika terdapat masalah kesihatan pada anak kucing atau jika anda mempunyai kucing yang lebih tua, doktor haiwan anda juga mungkin mengesyorkan agar mandulkan kucing anda lambat laun bergantung pada kesihatan dan penampilan umum mereka. Masih lebih baik untuk mensterilkan kucing lebih awal, tetapi itu tidak bermakna kucing yang lebih tua tidak dapat menikmati faedah mandul kucing.
 • Kucing dewasa juga boleh disteril pada usia dua tahun. Walaupun mandul kucing pada usia lanjut tidak akan memberikan hasil yang paling berkesan, ia masih merupakan cara yang berkesan untuk mengawal populasi kucing dan meningkatkan kualiti hidup mereka. Mandulkan kucing semasa anak kucing adalah yang terbaik kerana ia mempunyai beberapa faedah kesihatan dan tingkah laku. Pemandulan bukan sahaja menjadikan kucing steril lebih lembut dan tenang, tetapi ia juga membantu mengelakkan masalah tingkah laku seperti perayauan.

Ringkasan Mengembiri atau Mandulkan Kucing

Walaupun para pemilik kucing sering berfikir untuk mandulkan anak kucing mereka dan sentiasa bimbang tentang kesejahteraan mereka selepas pensterilan, amatlah penting untuk mengetahui bahawa sunat kucing jantan mendatangkan faedah dan juga merupakan keputusan yang paling bertanggungjawab sebagai pemilik kucing. Mandulkan kucing membantu mengawal populasi kucing dengan itu menghalang kejadian seperti kehilangan tempat tinggal dan eutanasia kucing.

Selain sebagai langkah kawalan kelahiran yang berkesan, mengembiri atau pensterilan kucing juga merupakan satu langkah hadapan ke arah memberi kucing kehidupan yang lebih baik dan sihat. Pemandulan menghilangkan rahim dan ovari pada kucing betina dan buah zakar dalam kucing jantan, ia dapat menghapuskan risiko kanser buah zakar dan ovari serta penyakit lain yang boleh menular pada kucing.

Soalan Lazim

 • Mengapa kucing perlu disteril?

  Kucing yang mandul boleh mempunyai faedah berikut. Ia bukan sahaja membantu dalam mengekalkan populasi kucing, pensterilan kucing juga meningkatkan kualiti hidup dan membantu kucing mengelakkan pelbagai penyakit berjangkit seperti Feline Immunodeficiency Virus (FIV), rabies dan banyak lagi.

 • Adakah kucing jantan berubah selepas dikembiri?

  Kucing jantan mengalami perubahan yang jelas dalam tingkah laku mereka selepas dikembiri. Kucing jantan secara amnya lantang bersuara apabila dalam keadaan berahi, dan kucing jantan dikembiri boleh menyebabkan kehilangan dorongan untuk mencari pasangan, menyebabkan mereka menjadi tenang dan kurang agresif.

 • Apa yang berlaku jika anda tidak memandulkan kucing?

  Walaupun tidak mandulkan kucing tidak melibatkan situasi yang mengancam nyawa, ia boleh menyebabkan kucing menjadi agresif dari masa ke semasa, terutamanya apabila kucing berahi. Tidak madulkan kucing juga boleh menyebabkan masalah tingkah laku seperti perayauan, dan meningkatkan pendedahan kepada penyakit berjangkit seperti Feline Immunodeficiency Virus (FIV).

 • Adakah mengebiri kucing menyakitkan?

  Proses steril kucing tidak menyakitkan. Pemandulan dilakukan dengan kucing anda di bawah anestetik untuk mengelakkan sebarang ketidakselesaan atau kesakitan. Sayatan yang dibuat semasa pembedahan juga sembuh dalam masa beberapa minggu, membolehkan kucing anda meneruskan aktiviti hariannya.

 • Apakah perasaan kucing selepas dikembiri?

  Proses sunat kucing jantan tidak menyebabkan sebarang perubahan jangka panjang pada penampilan fizikal mereka, tetapi boleh menyebabkan kucing betina yang dimandulkan menambah berat badan buat sementara waktu. Selain itu, kucing sunat boleh menyebabkan bulu kucing berasa lebih tenang, lembut, lebih penyayang dan kurang agresif.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah