Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Gejala dan Rawata untuk Kucing Sembelit.

Gejala Dan Rawata Untuk Kucing Sembelit.

Sembelit merupakan satu masalah lazim yang dialami kucing dan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Sungguhpun begitu, pengumpulan najis yang tidak normal di dalam usus dan ketidakupayaan untuk mengeluarkannya daripada badan boleh menjadi satu pengalaman yang kurang menyenangkan untuk si bulus anda. Sembelit bagi kucing merupakan satu isu yang lazimnya berjangka pendek, tetapi jika masalah tersebut berlarutan ia boleh menjadi lebih buruk dan lebih menyakitkan untuk kucing anda. Sebagai pemilik kucing, anda perlu memainkan peranan dalam hal ini untuk membantu kucing anda, justeru artikel ini dirumus untuk menjelaskan secara ringkas mengenai masalah sembelit bagi kucing berserta kaedah rawatan di rumah tanpa perlu mendapatkan ubat sembelit kucing.

Tanda-Tanda Kucing Sembelit

 1. Tiada pengeluaran najis semasa membuang air besar

  Antara tanda kucing sembelit yang utama ialah ketiadaan najis semasa kucing cuba membuang air besar. Masalah ini berpunca daripada saluran usus tersumbat yang akan menghalang pengeluaran najis.

 2. Kerap mengunjungi bekas najis

  Kucing mungkin akan cuba memaksa dirinya untuk membuang air besar, justeru akan kerap pergi ke bekas najisnya.

 3. Muntah

  Sembelit boleh mengakibatkan masalah gastrousus yang lain seperti mual, ketidakhadaman, dan muntah.

 4. Kehilangan selera makan

  Satu lagi tanda kucing sembelit ialah kehilangan selera makan, ekoran ketidakselesaan yang dialami oleh kucing.

 5. Sakit abdomen

  Sakit pada bahagian abdomen merupakan penunjuk yang jelas bahawa kucing tersebut sedang mengalami sembelit.

 6. Kehilangan tenaga

  Akibat sembelit, kucing anda juga akan berasa tidak selesa dan kurang bertenaga.

 7. Hilang minat untuk berinteraksi

  Satu lagi tanda kucing sembelit ialah kehilangan minat akibat ketidakselesaan yang dialami kucing. Kucing yang terpaksa melalui masalah sembelit akan kehilangan minat untuk berinteraksi dengan kucing atau insan lain.

Apakah punca kucing mengalami sembelit?

 1. Gumpalan bulu

  Pengumpulan gumpalan bulu dalam sistem penghadaman si manja akan menyebabkan sekatan, justeru menjadikan kucing sembelit.

 2. Kekurangan serat dalam diet

  Kekurangan serat dalam diet si manja juga berpotensi untuk menjadikan kucing sembelit. Anda boleh merangkumkan sayur-sayuran berserat dalam diet si manja anda untuk mengatasi masalah ini.

 3. Dehidrasi

  Dehidrasi mengurangkan kelembapan dalam najis, justeru mengganggu proses pembuangan air besar lalu menjadikan kucing sembelit.

 4. Obesiti dan/atau kekurangan aktiviti fizikal

  Kenaikan berat badan yang berlaku dengan cepat akibat pembentukan lemak dalam badan kucing berpotensi untuk menutup seluruh atau sebahagian daripada rongga usus.

 5. Kecederaan pelvis

  Sembelit juga boleh berlaku jika kucing anda pernah mengalami kecederaan pada bahagian pelvis. Kecederaan pelvis boleh menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan, mendorong kucing anda untuk tidak membuang air besar. Pengumpulan najis dalam situasi ini boleh menjadikan kucing sembelit.

Cara Merawat Kucing Sembelit

Kalau kucing sembelit nak buat apa, ya? Rawatan untuk sembelit kucing tidak semestinya memerlukan penggunaan ubat sembelit kucing. Jika kaedah rawatan yang anda cuba sendiri di rumah tidak menunjukkan hasil yang diinginkan, anda patut mendapatkan khidmat pakar haiwan kerana sembelit yang berlarutan boleh mengakibatkan megakolon, lalu pembedahan mungkin terpaksa dilakukan. Megakolon biasanya dirawat dengan membuang najis yang terkumpul di dalam usus melalui pembedahan. Untuk mengelakkan kes ini, pemilik kucing harus peka mengenai cara-cara merawat kucing sembelit seperti menukar diet si manja kepada makanan tinggi serat misalnya.

Ingat bahawa sembelit merupakan antara masalah kesihatan yang paling lazim dialami kucing, dan bukan selalunya perlu diberikan perhatian profesional. Malah, kebanyakan kucing yang mengalami sembelit akan pulih seperti sedia kala selepas sehari dua dengan rawatan yang diberi sendiri oleh pemilik kucing. Jadi, melainkan kondisi sembelit kucing anda agak serius, anda tidak perlu membeli ubat sembelit kucing bagi masalah tersebut.

Cara Merawat Kucing Sembelit di Rumah

 1. Tingkatkan Hidrasi

  Ramai yang bertanya, kalau kucing sembelit nak buat apa? Sebenarnya antara solusi yang paling ringkas ialah pemberian air. Ya, betul! Jika kucing anda mengalami sembelit, cuba tingkatkan pengambilan air si manja anda bagi memudahkan najis bergerak di dalam usus.

 2. Tingkatkan aktiviti fizikal

  Aktiviti fizikal terbukti berkesan untuk menggalakkan proses pembuangan air besar bagi kucing yang mengalami sembelit.

 3. Tingkatkan pengambilan serat

  Elemen serat yang bersifat kasar boleh bantu melapangkan usus tersumbat.

 4. Kurangkan stres

  Tekanan juga boleh menjadi faktor yang menyebabkan sembelit pada kucing, jadi dengan mengurangkan tekanan pada kucing, ia juga boleh membawa kehidupan yang lebih sihat dan bahagia.

 5. Jaga berat badan

  Obesiti merupakan faktor utama yang menyebabkan sembelit dalam kucing. Pastikan berat badan kucing anda berada di tahap yang sihat bagi mengelakkan masalah ini.

Soalan-Soalan Lazim

 
 • Apa yang patut diberikan kepada kucing yang mengalami sembelit?

  Pengambilan makanan yang kaya dengan serat, air yang mencukupi, dan juga aktiviti fizikal boleh membantu kucing anda mengatasi masalah sembelit.

 • Bagaimana kucing didapati sedang mengalami sembelit?

  Antara petanda masalah sembelit meliputi kehilangan selera makan, kelesuan, sering mengunjungi bekas najis, dan ketidakupayaan untuk mengeluarkan najis besar.

 • Patutkah saya berasa khuatir jika kucing saya mengalami sembelit?

  Meskipun sembelit bukanlah satu isu kesihatan yang serius bagi kucing, tapi ia mungkin membuat kucing anda berasa tidak selesa. Anda boleh cuba mengamalkan beberapa kaedah di rumah untuk menangani masalah tersebut. 

 • Adakah masalah sembelit kucing akan hilang?

  Dengan meningkatkan pengambilan air dan serat, mengurangkan stres dan menggalakkan kucing untuk bergerak aktif, ia dapat membantu menangani masalah sembelit.

 • Bolehkah susu bantu menghilangkan sembelit?

  Kucing dewasa mempunyai intoleransi terhadap laktosa, tapi susu yang diberikan dalam kuantiti yang kecil boleh membantu menangani masalah sembelit kucing anda. Ini adalah kerana kandungan laktosa dalam susu menyebabkan lebih banyak air diserap masuk ke dalam usus, justeru memudahkan najis untuk bergerak di dalam usus.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah