Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Cara-Cara Melatih Kucing

Cara-Cara Melatih Kucing

Ibu bapa kucing sering berhadapan dengan soalan - bagaimana untuk melatih kucing? Kucing adalah antara makhluk paling pintar yang pernah hidup di bumi dan juga terdapat banyak cara untuk melatih kucing. Dan bola bulu yang hebat ini boleh menjadi agak lancang dan ada kalanya mengutamakan kebebasan dan autonomi mereka, menimbulkan salah tanggapan popular bahawa mereka tidak boleh dilatih. Sesungguhnya, apabila bercakap tentang latihan formal, anjing mempunyai kelebihan yang jelas, dapat mengikuti arahan pemiliknya dengan teliti, dan melakukan helah kompleks untuk menarik perhatian penonton. Walau bagaimanapun, kucing juga tidak ketinggalan!

Walaupun kucing menghargai masa peribadi mereka dan mempunyai perangai yang lebih bebas daripada anjing, bulu yang comel ini sangat mesra, menjadikannya mudah untuk melatih mereka melakukan pelbagai helah. Di samping itu, kucing mempunyai sistem saraf yang sangat maju dan lebih mahir berdasarkan IQ mereka, memberikan mereka kelebihan apabila ia datang untuk mengambil helah baharu!

Hakikatnya ialah kucing boleh dilatih untuk melakukan helah baru, membetulkan tingkah laku mereka, dan juga diajar untuk melakukan tugas dengan kemahiran. Walau bagaimanapun, semasa melatih rakan berbulu diraja anda, anda mesti sentiasa ingat untuk melayan mereka dengan kesabaran dan kebaikan serta melihat bagaimana kucing anda mengambil kemahiran baharu dalam masa yang singkat.

Perkara yang perlu diingat semasa melatih kucing

Tertanya-tanya bagaimana cara melatih kucing? Jika anda telah mendapat kasih sayang dan rasa hormat dari kucing agung anda, lebih mudah bagi anda untuk melatih kucing. Walau bagaimanapun, diberikan di bawah adalah beberapa petunjuk pantas yang akan membolehkan anda melatih kucing dengan lebih berkesan.

 1. Pastikan sesi latihan pendek:

  Sebagai kucing yang pintar dan cepat belajar, cara melatih kucing perlu mengikut rentak mereka sendiri. Ini termasuk melatih mereka dalam sesi pendek untuk mengelakkan mereka terlalu bekerja atau membebankan mereka. Seperti yang dibincangkan sebelum ini, kucing menghargai masa bersendirian mereka, jadi menahan mereka untuk waktu latihan yang lama mungkin menyebabkan mereka keletihan, atau membenci latihan sama sekali. Sebaliknya, anda boleh memastikan hasil yang lebih cepat dengan melatih kucing anda untuk tempoh yang singkat dan padat yang akan membantu mereka kekal fokus dan mengambil helah baharu dengan lebih cepat.

 2. Hilangkan gangguan

  Tetap fokus pada satu perkara untuk jangka masa yang lama mungkin bukanlah saman yang paling kuat dalam kalangan kucing. Mereka adalah makhluk yang suka bermain dan ingin tahu yang mudah dipengaruhi oleh gangguan. Jadi, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan kucing anda boleh dilatih dalam persekitaran yang bebas daripada sebarang gangguan. Sebelum memulakan sesi latihan anda, alih keluar apa-apa yang mungkin mengganggu kucing anda, ini termasuk makanan, haiwan lain atau mainan. Bunyi yang kuat juga boleh menjadi gangguan semasa kucing anda cuba fokus, jadi pastikan anda melatih kucing di tempat yang tenang dan tenang.

 3. Fokus pada satu tindakan pada satu masa

  Kucing sering terdedah kepada gangguan dan perubahan mood yang boleh menghalang sesi latihan. Di samping itu, jika dilatih dalam masa yang lama, kucing anda mungkin mula hilang semangat dan minatnya. Jadi, adalah penting untuk bermula dengan helah yang mudah dilakukan. Keupayaan untuk mengambil helah mudah akan membolehkan kucing anda membiasakan diri dengan proses latihan, sekali gus memastikan hasil yang lebih baik pada masa hadapan. Pastikan anda fokus pada satu tindakan pada satu masa dan bukannya mengajar kucing anda berbilang helah secara serentak, yang mungkin membebani mereka.

 4. Jangan menghukum kucing anda kerana berkelakuan buruk

  Jika anda ingin mengajar kucing, perlu diingat bahawa anda sedang melatih makhluk pintar yang menghargai privasi dan kebebasannya. Oleh itu, sentiasa ingat untuk merawat kucing anda dengan bermaruah sambil mengajak mereka mempelajari helah baharu. Walaupun kucing mudah mesra dan berkongsi hubungan kasih sayang dengan manusia kegemaran mereka, mereka juga makhluk yang sensitif, jadi anda tidak mahu mereka marah dengan menghukum mereka kerana kelakuan buruk. Menghukum mereka kerana tidak dapat melaksanakan tugas dengan sempurna mungkin merosakkan semangat dan keyakinan anak kucing anda, seterusnya menjauhkannya daripada matlamatnya.

 5. Mulakan awal

  Kucing sangat suka bermain seperti anak kucing tetapi cenderung menjadi leka dengan usia. Oleh itu, untuk mendapatkan hasil terbaik daripada sesi latihan anda, adalah penting untuk memulakan latihan kucing anda sejak kecil. Ini membolehkan mereka masa yang mencukupi untuk mengambil helah baharu untuk menarik perhatian orang dan juga membantu mereka kekal aktif dan suka bermain sepanjang hayat mereka. Di samping itu, kucing cenderung mengambil latihan dengan lebih baik pada usia awal. Jadi, bermula awal juga memberi anda kelebihan apabila cuba memperbaiki tingkah laku buruk dan membetulkannya.

 6. Bersabar

  Bersikap sabar sudah pasti berada di kedudukan teratas dalam senarai apabila berurusan dengan kucing. Sebagai introvert seperti kucing, mereka juga sensitif dan menghargai ruang peribadi mereka. Jadi, sama ada anda sedang mencari cara untuk melatih kucing atau hanya cuba berkawan dengan mereka, merawat mereka dengan kesabaran harus menjadi keutamaan anda. Di samping itu, kucing diketahui bertindak balas dengan baik terhadap rawatan yang lembut dan sabar, jadi melatih kesabaran semasa melatih rakan kucing anda boleh memastikan hasil yang lebih cepat. Kucing juga selalunya sengaja, dan melayan mereka dengan sabar akhirnya akan membantu memupuk ikatan yang lebih mendalam antara anda.

 7. Gunakan banyak hidangan

  Jika anda seorang ibu bapa kucing, ia tidak sepatutnya mengejutkan bahawa makanan, terutamanya snek kucing adalah motivator yang sangat baik apabila ia datang untuk melatih anak kucing anda. Kucing terkenal sebagai penggemar makanan, yang tidak dapat menahan melihat hidangan kucing yang lazat disajikan. Oleh itu, ia adalah teknik yang mudah untuk menggabungkan hidangan yang menyelerakan untuk meningkatkan sesi latihan. Selain menarik minat kucing anda pada sesi latihan, sajian juga boleh digunakan sebagai pengukuhan positif untuk memberitahu furball anda betul dan salah dan secara beransur-ansur mengambil helah dengan mudah.

Tingkah laku kucing yang tidak sesuai yang boleh diperbetulkan

 • Berak di luar kotak sampah

  Kucing biasanya merupakan salah satu makhluk yang paling kemas dan lebih suka tempat yang ditetapkan untuk melepaskan diri, yang biasanya kotak sampah. Walaupun luar biasa, ia tidak jarang melihat kucing buang air besar atau kencing di luar kotak sampah sekali-sekala. Ini boleh menunjukkan beberapa isu seperti panggilan untuk mendapatkan bantuan daripada anda. Sebab-sebab lain yang mungkin adalah tekanan dan kebimbangan, atau kebimbangan kesihatan yang serius yang memerlukan perhatian perubatan.

  Walau bagaimanapun, membuang air besar dan kencing di luar kotak kadangkala juga boleh menjadi tingkah laku yang buruk, dalam hal ini ia memerlukan pembetulan segera sebelum ia menjadi tabiat biasa. Anda boleh membantu kucing anda mengatasi masalah ini dengan menyekat akses ke kawasan lain yang mungkin dikumuhkan, memaksanya untuk membuang air besar di dalam kotak sampah. Di samping itu, anda juga boleh menggalakkannya untuk melepaskan dirinya di dalam kotak sampah dengan kerap membersihkannya untuk mengelakkan pengumpulan sisa.

 • Menggigit

  Kucing adalah makhluk yang sangat penyayang dan suka tidak lebih daripada meringkuk dengan manusia kegemaran mereka dan meminta untuk dibelai atau dipeluk. Walau bagaimanapun, mereka juga sangat bebas dan rela dan mungkin kehilangan toleransi jika anda terus membelai mereka untuk masa yang lama. Dan setelah melepasi toleransi mereka, mereka boleh menjadi rewel dan juga cuba menggigit anda untuk membuat anda berhenti. Walaupun ia kelihatan comel, melainkan diperbetulkan, kecenderungan kucing ini boleh menjadi tidak terkawal, membahayakan mereka yang berada di sekeliling kucing. Untuk membetulkannya, anda boleh memerhatikan berapa lama kucing berharga anda pergi tanpa membantah, yang akan memberi anda gambaran tentang toleransi haiwan kesayangan anda. Selain itu, anda juga boleh mengehadkan diri anda untuk membelai anak kucing anda di kepala atau belakang lehernya, menjadikannya sukar untuk menggigit anda apabila ia telah kehabisan kesabaran.

 • Menconteng perabot

  Di alam liar, kucing bukan sahaja pemangsa tetapi juga sering dimangsa oleh haiwan yang lebih besar, seperti anjing dan serigala. Jadi, untuk kedua-dua memburu dan menangkis pemangsa, kucing sangat bergantung pada kuku mereka dan lebih suka mengasahnya secara berkala dengan menggaru pada kulit pokok. Menggaru juga membantu dalam menyingkirkan sel-sel tisu mati yang terkumpul di bawah kaki mereka, menghalang pembentukan bakteria.

  Dengan ketiadaan pokok, kucing domestik sering mengasah kuku mereka dengan menggaru perabot kayu, meninggalkan kesan hodoh. Untuk mengelakkan ini, anda boleh memasang tiang menggaru yang boleh digunakan oleh kucing anda. Jawatan menggaru adalah berpatutan dan boleh dibeli dengan mudah dari kedai haiwan peliharaan. Selain itu, anda juga boleh membuat projek DIY dengan membuat tiang menggaru menggunakan bahan kitar semula yang terdapat di sekeliling rumah. Setiap kali mereka menconteng perabot, arahkan mereka perlahan-lahan ke arah tiang calar sehingga ia menjadi kebiasaan.

Trik yang boleh diajar kepada kucing anda

 • Dengar panggilan

  Anda boleh dengan mudah mengajar rakan kucing anda untuk mendengar dan menjawab panggilan lisan anda. Jika anda mula melatih kucing dari usia muda, kucing dapat mengenal pasti panggilan dengan mudah. Anda boleh melatih kucing untuk bertindak balas terhadap namanya, serta arahan asas seperti duduk dan berguling. Anda juga mesti ingat bahawa kesabaran adalah kunci semasa melatih kucing, dan memberi ganjaran kepada mereka dengan beberapa makanan lazat akan menjamin hasil yang anda cari.

 • Duduk atas arahan

  Duduk atas arahan ialah salah satu helah pertama dan paling asas yang boleh anda ajarkan kepada kucing anda. Perintah ini juga berkesan apabila diajar pada usia muda. Untuk bermula, anda boleh membiasakan mereka dengan meminta mereka duduk. Sebaik sahaja mereka duduk, segera puji mereka dan beri mereka hadiah. Ini mewujudkan perkaitan yang positif apabila diminta untuk duduk, dan lama-kelamaan, bulu berharga anda akan berjaya mengambil helah ini dan mengikut arahan.

 • Beri lima tinggi

  Anehnya, hi-five yang sangat manusia itu telah mendapat populariti besar dalam komuniti kucing dengan jurulatih kucing sering mengajar kucing mereka melakukan helah ini Dan, ia juga mudah untuk diajar! Apa yang anda perlu lakukan ialah membawa makanan kucing di tangan anda dan tunjukkan kepada rakan berbulu anda, dan kemudian angkat tangan anda di atas kepalanya. Kucing anda nampaknya akan menghulurkan tangan, dan apabila ia menyentuh tangan anda dengan cakarnya, puji dia dan berikannya hadiah. Lama kelamaan, kucing anda akan belajar dan melakukan high-fives yang hebat!

Kesimpulan

Rakan kucing lancang kami sering menunjukkan sifat bebas dan lebih suka masa bersendirian. Walaupun ini mungkin membuatkan orang ramai merasakan bahawa kucing tidak selalu terbuka untuk latihan seperti anjing, pada hakikatnya, ia adalah sebaliknya. Kucing adalah makhluk yang sangat pintar yang tidak suka menerima pujian dan kasih sayang daripada manusia mereka. Ini memudahkan untuk melatih mereka.

Jadi bagaimana untuk melatih kucing? Kucing sangat sensitif, jadi anda mesti bersabar semasa melatih mereka. Tidak seperti anjing, kucing tidak dibiakkan secara selektif untuk menjadi lebih akomodatif kepada latihan kucing. Jadi, kesabaran boleh pergi jauh semasa latihan kucing. Apabila bermula, kucing anda mungkin terdedah kepada kesilapan, tetapi dalam hal ini, peneguhan positif seperti haiwan peliharaan dan makanan boleh menjamin hasil yang lebih baik daripada memberikan hukuman. Di samping itu, sentiasa ingat untuk bersikap lembut dan penyayang untuk meningkatkan keyakinan dan minat kucing anda dalam latihan kucing.

Soalan Lazim Petua Latihan Kucing

 • Adakah kucing mudah dilatih?

  Jika anda percaya, seperti kebanyakan orang, bahawa cara untuk melatih kucing adalah sukar kerana mereka adalah makhluk yang bebas, anda tersilap besar. Kucing sangat pintar, pintar dan penyayang kepada manusia, menjadikannya mudah untuk melatih mereka.

 • Berapa umur yang terbaik untuk melatih kucing?

  Jika anda mengetahui cara melatih kucing, anda mesti tahu bahawa kucing paling baik dilatih pada usia awal. Ini kerana semasa mereka masih berkembang, lebih mudah untuk mengajar kucing dan membentuk mereka dengan tingkah laku yang baik dan bermanfaat. Apabila bulu kucing semakin tua, mereka menjadi lebih terdedah kepada perubahan mood, yang boleh menghalang cara untuk melatih kucing.

 • Bolehkah kucing benar-benar dilatih?

  Selagi mereka dilayan dengan lembut dengan penuh kasih sayang dan penjagaan, kucing bertindak balas dengan baik kepada latihan. Selain kesabaran menjadi faktor penting semasa melatih kucing, menawarkan mereka makanan kucing juga boleh membantu mereka mengekalkan motivasi.

 • Adakah kucing belajar nama mereka?

  Walaupun kucing tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa yang sesuai untuk manusia, mereka sangat ekspresif, dan boleh mempelajari nama mereka dengan mudah. Anda boleh mendapatkan anak kucing anda untuk mempelajari namanya dengan mengulangi nama itu dan memberi ganjaran dengan makanan dan haiwan peliharaan setiap kali ia bertindak balas.

 • Apakah helah paling mudah untuk mengajar kucing?

  Daripada mengambil bola hingga bertepuk tangan, bilangan dan jenis helah yang boleh anda ajarkan kepada rakan kucing anda hampir tidak terhad. Walau bagaimanapun, bertindak balas apabila dipanggil atau duduk atas arahan adalah helah paling mudah yang boleh anda ajar kucing.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah