Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Panduan Cara Menggemukkan Kucing

Panduan Cara Menggemukkan Kucing

Sekiranya anda seorang pencinta kucing, tidak mengejutkan anda bahawa kucing-kucing yang penuh misteri ini terdapat dalam pelbagai bentuk, ukuran, warna mantel, dan ya, berat! Berat kucing boleh berubah bergantung pada usia, dan gaya hidup, tetapi ketika menjaga berat badan yang sempurna, berat badan orang dewasa yang ideal, kucing yang sihat harus berbeza antara 4kg hingga 4.5kg. Walaupun ini tidak berlaku untuk semua kucing kerana baka kucing yang lebih besar seperti Maine Coons dapat menimbang lebih banyak, setinggi 11kg. Namun, sebagai pemilik kucing kucing, adalah perkara biasa untuk bimbang sama ada anak kucing anda mempunyai berat badan yang mencukupi untuk usia dan keturunannya atau bimbang jika mereka terlalu kurus atau terlalu gemuk. 

Sekiranya kekurangan zat makanan, secara amnya disarankan untuk meningkatkan diet kalori biasa mereka dengan menghidangkan makanan kucing untuk kenaikan berat badan. Walau bagaimanapun, kebanyakan kucing gagal menunjukkan banyak kekangan dalam hal makanan. Oleh itu, walaupun mereka mula menambah berat badan dengan peningkatan kalori, selalunya slaid licin menjadi berat badan berlebihan. Dan kegemukan adalah gangguan biasa pada kucing, menjadikan berat badan kucing menjadi cabaran sebenar. Tetapi banyak cara untuk menaikan berat badan kucing sebenarnya, terutamanya cara menggemukan kucing kampung yang liar.

Sebaliknya, kekurangan berat badan boleh mempengaruhi gaya hidup normal kucing anda, yang menyebabkan kesukaran pada tahun-tahun tumbuh seperti ketidakseimbangan hormon, keletihan, dan banyak lagi. Di samping itu, penurunan berat badan dengan cepat adalah gejala yang membimbangkan kerana ia mungkin menunjukkan masalah kesihatan yang serius, seperti gangguan radang usus, alergi makanan, jangkitan, atau bahkan barah kucing! Tetapi dengan panduan ringkas mengenai cara membuat kucing gemuk atau bagaimana cara menggemukkan kucing, anda dapat dengan mudah mengelakkan masalah ini.

Oleh itu, marilah kita membincangkan berat kucing yang ideal dan bagaimana cara menggemukkan kucing dan juga cara menaikan berat badan kucing - sebagai pemilik kucing anda dapat membantu rakan kucing anda mencapai berat badannya yang sesuai. 

Sebab penurunan berat badan pada kucing 

 • Parasit

  Berat badan kucing kerana kesan parasit usus adalah kejadian biasa. Parasit adalah makhluk hidup, seperti cacing yang sering memasuki badan tuan rumah melalui mulut atau kulit, menyebabkan serangan. Cacing bulat seperti Toxascaris Leonina dan Toxocara Cati adalah jenis parasit kucing yang paling biasa dijumpai di usus kucing. Parasit ini mempengaruhi hampir 25% hingga 75% kucing, menyebabkan cirit-birit, kembung, dan muntah. Secara amnya, kucing mendapat parasit semasa berjalan melalui kawasan yang tercemar. Kucing hamil juga boleh menyebarkan parasit ini kepada anak kucing mereka melalui susu atau kolostrum. Sekiranya anda mengesyaki reaksi parasit pada kucing anda, penting untuk segera berjumpa doktor haiwan. Syukurlah, mudah untuk menyingkirkan parasit, dan doktor haiwan secara amnya menyarankan penyahairan yang dapat meletakkan kucing kembali ke landasan yang betul untuk menjadi sihat, dan untuk mencapainya, berikut adalah beberapa cadangan ringkas mengenai cara menggemukkan kucing domestik.

 • Penyakit buah pinggang

  Seperti mamalia lain, ginjal pada kucing mempunyai peranan penting untuk membantu menguruskan tekanan darah, dan menyeimbangkan hormon, bertanggungjawab terhadap rangsangan sel darah merah dan putih pada tulang. Segala masalah kesihatan mengenai buah pinggang boleh mengakibatkan penurunan berat badan kucing secara drastik. Terdapat dua jenis masalah buah pinggang, kegagalan buah pinggang akut yang disebabkan oleh pengambilan bahan toksik seperti coklat, dan masalah buah pinggang kronik, yang berlaku terutamanya pada kucing yang berumur lebih dari 7 tahun. Penyakit ini didiagnosis melalui kerja darah dan urinalisis. Oleh itu, jika kucing anda menurunkan berat badan, mungkin sudah waktunya untuk mengujinya untuk masalah buah pinggang. Rawatan untuk penyakit buah pinggang merangkumi diet, ubat-ubatan, dan banyak cecair steril. Ini membantu kucing anda yang kurang berat badan, penting untuk melihat cara-cara bagaimana buat kucing gemuk.

 • Hipertiroidisme

  Hipertiroidisme boleh menjadi penyebab berpotensi kucing anda menurunkan berat badan juga. Ini adalah hasil kelenjar tiroid yang menghasilkan hormon tiroid yang berlebihan, yang meningkatkan selera makan tetapi mengakibatkan penurunan berat badan. Gejala hiper tiroidisme lain yang sangat biasa termasuk cirit-birit, hiperaktif, muntah, membuang air kecil dan minum lebih banyak daripada biasa. Hipertiroidisme sering menyebabkan penyakit jantung yang rumit dan tekanan darah tinggi. Oleh itu, lebih baik pergi ke doktor haiwan sebaik sahaja anda melihat sebarang gejala.

 • Diabetes

  Diabetes juga merupakan sebab biasa di sebalik kucing menurunkan berat badan. Sekiranya diabetes, badan kucing berhenti bertindak balas atau menghasilkan insulin yang boleh menyebabkan pengumpulan banyak gula dalam badan dalam bentuk glukosa. Kerana kekurangan insulin, kelebihan glukosa ini dipecah dengan menggunakan sel lemak dan tisu, yang dapat menyebabkan penurunan berat badan. Diabetes mempunyai dua gejala utama, kencing berlebihan dan peningkatan dahaga. Oleh kerana diabetes boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan di masa depan, adalah penting untuk memeriksa kucing anda jika anda mengesyaki diabetes.

 • Masalah gastrousus

  Kucing yang menurunkan berat badan dengan cepat boleh berpunca dari masalah gastrousus ( GI ). Kucing sering menderita pelbagai penyakit gastrousus seperti keracunan makanan dan jangkitan, tindakan parasit atau bakteria, dan penyakit radang usus. Penyakit gastrousus sering muncul sebagai gejala seperti muntah berlebihan dan cirit-birit, kencing kerap, dan gangguan pencernaan, yang menyebabkan penurunan berat badan. Kucing yang menderita masalah gastrousus tidak dapat menghasilkan enzim pencernaan secara semula jadi di dalam badan mereka dan oleh itu tidak dapat mencerna diet normal mereka. Dalam kes seperti itu, penurunan berat badan disebabkan oleh badan mereka tidak menerima nutrien yang diperlukan untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

 • Sakit kronik

  Kesakitan kronik sering menyebabkan penurunan berat badan pada kucing. Kesakitan atau ketidakselesaan kronik biasanya menunjukkan masalah kesihatan yang serius yang memerlukan campur tangan profesional segera. Ia juga boleh menyebabkan tekanan dan kehilangan selera makan yang boleh menyebabkan kucing anda mengelakkan makan dan menurunkan berat badan dengan cepat. Masalah pergigian juga merupakan sebab yang berpotensi untuk sakit kronik dan dikaitkan dengan masalah semasa makan. Kesakitan gigi kronik boleh menyebabkan kucing mengurangkan atau berhenti makan dan minum walaupun lapar, menyebabkan kekurangan zat makanan dan penurunan berat badan. Penurunan minat untuk makan, bermain, atau berinteraksi mungkin menunjukkan kesakitan kronik yang memerlukan sokongan perubatan.

 • Kemurungan atau tekanan

  Walaupun kucing mungkin merupakan makhluk yang paling sejuk dan yakin yang pernah ada, mereka juga terdedah kepada kemurungan dan tekanan. Kucing tidak berfungsi dengan baik dengan perubahan yang kerap seperti menukar rumah dan memerlukan masa yang lama untuk terbiasa dengan tempat baru. Dan sementara mereka masih mengetahui persekitaran habitat baru mereka, mudah bagi mereka untuk tertekan dan bahkan tertekan. Dan kemurungan boleh menyebabkan rakan kucing anda tiba-tiba mengubah tabiat makan mereka dan menurunkan berat badan dengan cepat. Oleh itu, jika anda melihat tanda-tanda kemurungan dan tekanan di kucing anda, pastikan untuk menghujani mereka dengan penuh kasih sayang dan kasih sayang untuk membantu mereka merasa lebih baik tidak lama lagi!

Mengenal pasti jika kucing terlalu kurus

 • Skor keadaan badan

  Skor keadaan badan kucing ( BCS ) adalah konsep yang agak kontemporari yang dirancang untuk mengetahui sama ada kucing kurang berat badan, normal, atau berat badan berlebihan. Skor digunakan untuk menilai kucing antara 1 hingga 9 bergantung pada penampilannya. Walaupun skor 1 hingga 3 dianggap kurang berat badan, skor melebihi 6 menunjukkan kegemukan. Skor antara 4 dan 6 menunjukkan bahawa kucing mempunyai berat badan yang ideal.

 • Ujian tangan

  Ujian tangan adalah kaedah yang popular untuk menentukan sama ada kucing dalam keadaan sempurna atau terlalu gemuk atau kurang berat badan. Untuk menjalankan ujian tangan, anda boleh menggunakan jari anda untuk merasakan tulang rusuk kucing anda, yang terletak di belakang kaki depan. Kucing anda dalam keadaan baik jika tulang rusuk terasa seperti bahagian belakang tangan anda. Namun, jika tulang rusuk dapat dirasakan dengan jelas, atau terasa seperti buku jari, itu menunjukkan kekurangan berat badan. Seekor kucing boleh dianggap gemuk jika anda tidak dapat merasakan tulang rusuknya dengan melakukan ujian tangan.

 • Pemeriksaan visual

  Pemeriksaan visual adalah kaedah termudah untuk menilai berat kucing anda berdasarkan penampilannya. Anda boleh melihat pinggang kucing anda dengan melihat kucing anda dari atas. Kucing mempunyai garis pinggang yang kelihatan di antara tulang rusuk dan kaki belakang mereka. Sebaik-baiknya, kucing harus mempunyai ruang penyempitan antara tulang rusuk dan belakang mereka jika mereka mempunyai berat badan yang ideal. Sekiranya ruang ini kelihatan terlalu sempit, ini mungkin bermakna kucing anda kurang berat badan. Garis pinggang yang lebar atau hilang menunjukkan kegemukan.

  Kucing keliru

Adakah kucing anda menunjukkan tanda-tanda kemurungan?

 • Kerugian selera makan

  Kehilangan selera makan adalah salah satu gejala kemurungan yang paling ketara. Bahasa badan kucing boleh berubah secara drastik di bawah tekanan atau kemurungan, sehingga memberi kesan kepada tabiat makannya. Semasa tertekan, kucing biasanya memasuki keadaan berjaga-jaga berterusan, sering mengabaikan makanan dan air. Depresi juga boleh menyebabkan keadaan gastrousus seperti loya dan sakit perut yang dapat menurunkan selera makan.

 • Kekurangan sentuhan fizikal

  Walaupun kucing sering dilihat lebih suka kebebasan mereka terhadap orang baru atau orang asing, mereka, pada hakikatnya, adalah softies sebenar di sekitar manusia kegemaran mereka, terus-menerus meminta perhatian atau kasih sayang fizikal. Oleh itu, jika kucing anda tiba-tiba bertindak menyendiri dan tidak bertindak balas terhadap sentuhan fizikal atau mengelakkannya, ia mungkin disebabkan oleh tekanan atau kemurungan.

 • Tidur lebih banyak daripada biasa

  Depresi dan tekanan dapat menghilangkan semua daya hidup dan tenaga dari badan kucing anda, menjadikannya keletihan secara fizikal dan emosi. Kucing yang tertekan sering menunjukkan gejala seperti bahasa badan yang berubah, kelesuan, dan loya. Untuk mengatasi keletihan fizikal atau untuk menjimatkan sedikit tenaga yang mereka tinggalkan, rakan kucing anda mungkin tidur lebih lama daripada biasa.

 • Perubahan pergerakan usus

  Oleh kerana kemurungan dan tekanan mempunyai kesan yang besar pada sistem gastrousus kucing anda, tidak jarang melihat perubahan pergerakan usus mereka jika kucing anda mengalami tekanan atau kemurungan. Oleh itu, jika kucing anda cemas, ia boleh mula menunjukkan gejala masalah gastrousus, seperti perubahan pergerakan usus, keletihan, kehilangan selera makan, gangguan pencernaan, muntah kerap, dan cirit-birit.

 • Bersembunyi

  Kucing tidak pandai melakukan perubahan, dan ia mungkin punca terbesar di sebalik tekanan dan kemurungan kucing. Dan walaupun rakan kucing anda mungkin mengambil sedikit masa untuk memanaskan badan semula atau menyesuaikan diri dengan perubahan, anda boleh melihat perubahan ketara dalam bahasa badannya, termasuk bersembunyi atau melarikan diri ke sudut atau ruang kecil yang terkurung. Ini kerana semasa kucing tertekan, mereka sentiasa dimaklumkan oleh persekitaran terdekat mereka, dan lebih suka bersembunyi untuk mengelakkan bahaya yang tidak diketahui.

 • Kurang tenaga

  Kucing yang tertekan dan tertekan sering berhenti makan dan minum, yang boleh menyebabkan loya dan kelemahan fizikal. Selain itu, kebimbangan mental boleh menyebabkan kucing berasa letih yang turut menjejaskan aktiviti fizikal mereka. Jadi, jika anda melihat kucing anda kelihatan tidak suka bermain, atau kerap merosot, ia mungkin disebabkan oleh kemurungan, menunjukkan sudah tiba masanya untuk anda mula mencari cara membuat kucing gemuk.

Cara menambah berat badan kucing

 • Tingkatkan bilangan makanan

  Tertanya-tanya bagaimana untuk menggemukkan kucing? Makanan sudah pasti salah satu cara terbaik untuk memulihkan semua berat yang mungkin hilang oleh rakan kucing anda. Dan kerana kucing adalah penggemar makanan yang hebat, ia sepatutnya lebih mudah untuk membantu kucing anda menambah berat badan dengan menambah bilangan makanan. Anda boleh menawarkan pelbagai jenis makanan atau perisa kepada kucing anda untuk membawakan beberapa variasi.

 • Asingkan mangkuk sekiranya terdapat berbilang kucing

  Apa yang lebih baik daripada kucing? Dua ekor kucing! Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai beberapa kucing, adalah idea yang baik untuk mengasingkan mangkuk makanan mereka. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi kucing untuk berebut bahagian makanan yang lebih besar justeru mengasingkan mangkuk memastikan bahawa semua rakan kucing anda mendapat bahagian yang sama. Selain itu, pengasingan mangkuk makanan juga mengurangkan risiko penyakit yang disebarkan melalui penularan.

 • Lokasi mangkuk makanan

  Meletakkan mangkuk makanan di tempat yang tidak mudah diakses oleh kucing anda boleh menjadi sebab yang berpotensi mengapa rakan kucing anda kehilangan berat badan. Kucing juga secara amnya kemas dan sangat khusus tentang tempat mereka makan dan dengan itu meletakkan mangkuk makanan di sebelah dulang sampah mungkin tidak membuatkan kucing anda berasa sangat selesa semasa makan. Jadi, pastikan anda meletakkan mangkuk makanan di atas permukaan yang bersih dan terbuka yang boleh diakses.

 • Campuran makanan kucing basah dan kering

  Kucing adalah pemilih makanan. Jadi, jika kucing anda enggan makan makanan kucing kering, mungkin sudah tiba masanya untuk mula mencampurkan makanan kucing kering dengan makanan kucing basah yang lazat dan lihat kucing anda menjilat mangkuknya sehingga bersih! Selain itu, mencampurkan makanan kucing kering dan basah untuk penambahan berat badan bersama-sama memastikan kucing anda dipelihara dengan baik dan terhidrat.

 • Panaskan makanan

  Hanya memanaskan makanan kucing basah sebelum menawarkannya kepada kucing anda mungkin menarik mereka untuk makan lebih banyak. Pemanasan juga membantu membebaskan wangian yang lazat daripada basah, menjadikan hidangan itu sangat menarik untuk kucing. Ini mungkin sedikit usaha tambahan, tetapi memanaskan makanan kucing basah boleh membantu kucing anda menambah berat badan.

 • Cuba suapan dengan tangan

  Tekanan dan kemurungan adalah sebab yang berpotensi di sebalik kucing kehilangan berat badan yang disebabkan oleh kehilangan selera makan. Walau bagaimanapun, kucing anda masih memerlukan nutrien dan penghidratan yang mencukupi untuk kekal sihat, jadi penyusuan tangan boleh membantu mereka memujuk mereka untuk makan. Selain itu, dengan memberi makan tangan, anda boleh menunjukkan kasih sayang kepada kucing anda yang boleh membantu memupuk ikatan yang lebih mendalam dan berharga.

 • Supplemen menambah berat badan

  Jika kucing anda telah kehilangan berat badan terlalu banyak, adalah penting untuk melihat penambahan berat badan untuk makanan tambahan kucing untuk membantu mereka menambah berat badan tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, anda harus berunding dengan doktor haiwan anda sebelum memperkenalkan suplemen penambah berat badan, kerana suplemen penambah berat badan mengandungi kalori pekat dan mungkin menyebabkan obesiti jika diberi makan lebih daripada jumlah yang ditetapkan.

Soalan Lazim

 • Apakah yang perlu saya berikan kepada kucing saya yang kurang berat badan?

  Sebelum anda mula memberi kucing anda banyak makanan berkalori tinggi, adalah penting untuk mengetahui cara membuat kucing gemuk dengan cara yang paling sesuai. Kucing yang kurang berat badan biasanya tidak memerlukan makanan kucing khas untuk penambahan berat badan. Walau bagaimanapun, anda boleh meningkatkan jumlah pengambilan harian mereka atau meningkatkan kekerapan makan mereka. Walau bagaimanapun, jika rakan bulu kucing anda telah menurunkan berat badan secara drastik, doktor haiwan anda mungkin mencadangkan suplemen penambah berat badan dengan kalori pekat.

 • Mengapa kucing saya makan banyak tetapi berat badan tidak bertambah?

  Jika kucing anda makan banyak tetapi masih tidak bertambah berat, ia mungkin merupakan simptom hipertiroidisme yang jelas, yang mungkin menyebabkan anda berfikir tentang cara membantu kucing menambah berat badan. Hipertiroidisme mengakibatkan pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan, yang meningkatkan selera makan kucing, tetapi boleh menyebabkan cirit-birit, muntah dan loya, yang membawa kepada sedikit atau tiada penambahan berat badan untuk kucing.

 • Apakah perangsang selera makan untuk kucing?

  Jika kucing anda terus menurunkan berat badan, anda mungkin bimbang tentang cara menggemukkan kucing. Perangsang selera makan adalah suplemen kimia yang ditetapkan oleh doktor haiwan. Ia sering menyebabkan kucing berasa lapar supaya mereka boleh makan dengan betul dan mengekalkan pengambilan kalori mereka, membantu dalam menggemukkan kucing.

 • Adakah kucing bosan makan makanan yang sama?

  Ya, kucing sering bosan makan makanan yang sama yang mungkin menjejaskan selera makan mereka. Makanan kucing basah premium Sheba boleh didapati dalam tekstur yang berbeza dan perisa eksotik seperti tuna, salmon, daging lembu, daging babi dan udang boleh membawa variasi kepada makanan kucing anda.

 • Apakah makanan yang membantu kucing menambah berat badan?

  Kucing memerlukan makanan kucing berkalori tinggi untuk membantu menambah berat badan. Anda boleh menambah jumlah makanan yang mereka makan untuk membantu mereka menambah berat badan. Memandangkan hidangan kucing kaya dengan kalori, anda boleh menawarkan makanan kucing yang lazat pilihan mereka untuk pengambilan kalori tambahan juga. Suplemen menambah berat badan yang mengandungi kalori pekat juga boleh diberi, tetapi hanya jika ia ditetapkan oleh doktor haiwan.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah