Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Sawan Kucing : Punca & Rawatan

Sawan Kucing : Punca & Rawatan

Sebagai para pemilik kucing, kami sentiasa bimbang tentang kesihatan dan kesejahteraan si Manja kami, dan melihat kucing kami dalam kesusahan dan kesakitan fizikal boleh menjadi sangat menjengkelkan bagi kami semua. Lebih menakutkan lagi jika melihat pengalaman kucing anda mengenai gangguan kesihatan seperti sawan kucing dan serangan epilepsi. Bimbang juga para pemilik tentang cara merawat kucing sawan.

Serangan epileptik, atau sawan kucing adalah akibat gangguan sementara dalam fungsi elektrik normal otak, dan badan menjadi kaku atau tidak terkawal. Walaupun menyaksikan pengalaman kucing kena sawan adalah sangat menakutkan dan mengganggu, amatlah penting untuk bertenang. Tidak semua serangan epilepsi boleh mengancam nyawa atau memerlukan kecemasan, jadi pastikan diri anda tenang dan merawat sawan kucing dengan perhatian yang diperlukan, dan bukannya panik tentang cara merawat sawan kucing.

Artikel ini membincangkan penyebab biasa sawan kucing atau serangan epilepsi dan rawatan kucing sawan dengan ubat sawan kucing untuk mengurangkan kesusahan kucing anda jika kucing kena sawan .

Apakah Sawan dalam Kucing?

Kebanyakan pemilik kucing menjadi sangat cemas apabila kucing diserang sawan dan mengalami kesakitan fizikal dan kesusahan, dan melihat mereka mengalami tempoh epilepsi boleh menyebabkan pemilik kucing ketakutan. Oleh itu, amatlah penting untuk tetap tenang apabila kucing kena sawan, punca dan gejala sawan kucing, dan rawatan kucing sawan.

Sawan kucing boleh menyebabkan badan mereka menggoncang dan mengeras yang tidak terkawal, dan dalam kes yang teruk apabila kucing kena sawan, malah boleh menyebabkan kencing tanpa disengajakan serta hilang kesedaran. Sawan juga boleh dikenal pasti sebagai kejang-kejang, akibat daripada gangguan dalam aktiviti elektrik otak. Selain itu, kecederaan trauma atau tumor pada otak kucing juga boleh menyebabkan gegaran dan kekejangan.

Walaupun anjing lebih kerap mengalami episod sawan, kucing juga boleh mengalami sawan, walaupun penyebabnya tidak selalu dikesan. Kes sawan pada kucing dikenali sebagai epilepsi kucing idiopatik.

Jenis Sawan Pada Kucing

Gegaran dan kejangan yang tidak terkawal adalah tanda-tanda sawan pada kucing, tetapi tidak boleh mengkategorikannya kepada satu jenis kerana tidak semua sawan mempunyai tindak balas yang ganas atau jelas.

 • Sawan Fokal/Sawan Motor Separa:

  Antara jenis sawan yang paling mungkin dialami oleh kucing, sawan motor fokal atau separa adalah yang paling biasa. Sawan fokal menjejaskan kawasan tertentu otak yang difokuskan walaupun tidak ganas, ia boleh mengakibatkan gejala sawan kucing seperti misai, mulut dan mata berkedut, serta menjentik telinga.

 • Sawan Umum/Sawan Grand Mal:

  Walaupun jarang, sawan kucing grand mal memberi kesan yang melibatkan kawasan otak yang jauh lebih besar, dan membawa kepada kejangan dan sawan secara tidak sengaja. Sawan grand mal bersifat ganas, dan boleh mengakibatkan kehilangan fungsi badan, dan juga kesedaran. Kes-kes sawan ini yang teruk ditandakan dengan kehilangan kawalan ke atas fungsi badan, mengakibatkan kencing atau buang air besar secara tidak sengaja, atau terliur.

 • Sawan Psikomotor/Sawan Separa Kompleks:

  Kucing juga diketahui mengalami psikomotor atau sawan kucing separa kompleks yang mungkin tidak mengancam nyawa, tetapi boleh menjengkelkan dan tidak selesa untuk kucing. Sawan psikomotor boleh membawa kepada tingkah laku pelik seperti geraman yang tidak disengajakan dan penyuaraan yang kuat, rambang, letusan aktiviti fizikal seperti berlari, atau mengunyah kulit atau ekor dengan ganas.

Mengetahui corak atau jenis sawan pada kucing kejang yang dihidapi rakan berbulu kucing anda boleh membantu dalam diagnosis mudah, membolehkan bulu diraja anda menerima penjagaan kesihatan yang diperlukan seawal-awalnya.

Apa yang Menyebabkan Sawan Kucing?

Berikut adalah beberapa punca kucing kena sawan:

 • Toksin

  Kejang pada kucing yang mengalami sawan lazimnya akibat tindak balas dalam badan yang dicetuskan oleh pelbagai toksin. Menelan toksin antibeku secara tidak sengaja seperti etilena glikol, atau bahan neurotoksik yang terdapat dalam racun tikus boleh menyebabkan tindak balas pengubahsuaian tingkah laku dalam kucing, yang membawa kepada kes sawan kucing. Ketoksikan permethrin, sering disebabkan apabila produk pencegahan kutu anjing digunakan pada kucing, boleh menyebabkan kucing kena sawan.

 • Hipoglisemia

  Hipoglisemia dalam kucing dicirikan oleh penurunan mendadak dalam paras glukosa darah, yang boleh menyebabkan keletihan, kelemahan, perubahan tingkah laku, dan juga pengsan. Kes-kes hipoglisemia yang teruk boleh mengganggu peredaran glukosa ke otot dan tisu adipos pada kucing, menyebabkan sawan kucing.

 • Bunyi Nyaring dan Lampu Terang

  Sebarang perubahan mendadak dalam persekitaran boleh merangsang kucing, membawa kepada ketidakseimbangan dalam hormon dihasilkan otak mereka. Perubahan dalam rangsangan mereka, seperti lampu terang atau bunyi yang kuat boleh mencetuskan epilepsi refleks pada kucing yang diprovokasi oleh beban deria, yang membawa kepada sawan, sawan dan juga kehilangan kesedaran.

 • Penyakit Metabolik dan Epilepsi

  Walaupun penyakit otak dianggap sebagai punca sawan kucing yang paling biasa, epilepsi dalam serangan sawan kucing juga boleh berpunca daripada masalah kesihatan dan metabolik lain, seperti gangguan hati dan buah pinggang. Gangguan metabolik selalunya bertanggungjawab untuk mengubah komposisi darah dalam kucing dan boleh menyebabkan sawan walaupun kucing anda mempunyai otak yang sihat.

 • Penyakit Otak

  Penyakit otak adalah beberapa sebab utama di sebalik sebarang gangguan fungsi elektrik yang mengakibatkan sawan kucing. Ketidakseimbangan kimia yang disebabkan oleh penyakit otak boleh mengganggu keseimbangan antara isyarat perencatan dan penggerakan dalam kucing, yang membawa kepada sawan kucing. Amatlah penting untuk mendiagnosis penyakit otak lebih awal untuk memastikan kucing anda menerima rawatan kucing sawan tepat pada masanya.

 • Haba

  Walaupun kejadian sawan pada kucing yang disebabkan oleh haba jauh lebih sedikit, ia boleh menimbulkan ancaman yang teruk jika dibiarkan. Serangan haba pada kucing menyebabkan suhu dalaman badan meningkat secara mendadak tanpa berhenti, membawa kepada keletihan haba dan sawan, yang boleh mengakibatkan kehilangan kesedaran, sawan kucing dan juga kecederaan maut.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Kucing Mengalami Sawan?

Jika anda bimbang tentang cara merawat sawan kucing, berikut adalah beberapa faktor yang perlu diingat jika kucing anda mengalami sawan:

 • Jika kucing anda mengalami episod sawan dengan simptom sawan kucing yang berlangsung lebih lama daripada 2 - 3 minit, atau mengalami beberapa episod berturut-turut, pertimbangkan untuk mencari rawatan sawan kucing kecemasan.
 • Tidak semua episod sawan kucing mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, status epileptikus ialah keadaan epilepsi kucing yang teruk disertai dengan suhu badan yang tinggi, dan memerlukan penjagaan kesihatan segera untuk mengelakkan koma, otak bengkak, atau kematian.
 • Sawan menyebabkan si Manja anda berasa keliru, dan takut. Jadi, merawat mereka dengan cara yang lembut dan tenang untuk jaminan dan pemulihan yang lebih cepat.
 • Sawan kucing yang berpanjangan boleh membawa sakit perut dan menyebabkan kucing muntah. Jadi, setelah kucing sawan, ianya penting untuk memberi mereka makanan dan air dalam bahagian yang terkawal.

Bolehkah Anda Mencegah Sawan Pada Kucing?

Tidak banyak cara atau ubat sawan kucing untuk mencegah serangan epilepsi atau ubat semula jadi untuk sawan kucing. Berikut ialah beberapa cara merawat sawan kucing yang boleh membantu anda menenangkan kucing yang sawan:

 • Adalah penting untuk mendapatkan ubat sawan kucing jika kucing anda mengalami sawan secara berkala, atau mengalami beberapa serangan dalam tempoh 6 hingga 8 minggu.
 • Rawatan sawan kucing terhad dan makanan untuk kucing dengan sawan tersedia tidak dapat menjamin pencegahan sawan sepenuhnya dalam kucing.
 • Jika si Manja anda mempunyai sejarah serangan sawan, selain menawarkan makanan untuk kucing sawan, amatlah penting anda untuk sentiasa memantau kesihatan amnya untuk anomali, terapi dan status metabolik.
 • Sawan kucing juga sering disebabkan oleh tekanan pada kucing. Pastikan persekitaran kucing anda selalu tenang untuk mengurangi kekerapan dan tempoh kucing kena sawan, serta menghapuskan kemungkinan penyebab sawan kucing.

Soalan Lazim

 
 • Apakah yang boleh mencetuskan sawan pada kucing?

  Sawan dalam kucing boleh dicetuskan oleh beberapa sebab, seperti toksin, gangguan metabolik, strok haba, dan hipoglisemia. Walau bagaimanapun, gangguan fungsi otak dan beban deria yang berlebihan yang disebabkan oleh bunyi kuat secara tiba-tiba atau lampu terang adalah pencetus atau punca sawan kucing yang paling biasa.

 • Apakah yang perlu saya lakukan jika kucing saya diserang sawan?

  Adakah anda bimbang tentang rawatan kucing sawan atau mencari ubat sawan kucing dan pencegahan alami? Tiada ubat semulajadi untuk sawan kucing. Jadi, jika kucing anda mengalami sawan dalam jangka masa yang lama, berjumpalah dengan doktor haiwan.

 • Perlukah saya risau jika kucing saya diserang sawan?

  Masih ragu-ragu cara merawat kucing sawan? Kebanyakan kes sawan kucing tidak ganas, jadi, ialah penting untuk bertenang dan menawarkan banyak kasih sayang dan keamanan kepada kucing tersayang anda untuk membantu mereka memulihkan dan mengurangkan kejutan.

 • Bolehkah sawan kucing sembuh?

  Kebanyakan ibu bapa kucing bimbang tentang cara merawat kucing sawan dan mencari ubat sawan kucing. Walaupun terdapat rawatan sawan kucing terhad atau makanan untuk kucing yang mengalami sawan, tiada satu pun daripada mereka boleh menjamin pencegahan atau penawar sawan yang lengkap.

 • Bolehkah sawan menyebabkan kematian pada kucing?

  Walaupun kebanyakan serangan epilepsi tidak ganas tanpa sebarang ancaman kepada nyawa, sawan yang disebabkan oleh strok haba atau keadaan seperti status epileptikus dilaporkan telah menyebabkan kematian pada kucing yang sawan. Jadi, amatlah penting untuk berhati-hati terhadap serangan sawan yang kerap, dan berikan ubat sawan kucing yang sesuai .

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah