Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Cara Memberikan Kucing Ubat Cacing

Cara Memberikan Kucing Ubat Cacing

Ibu bapa kucing sentiasa bimbang tentang keselamatan haiwan peliharaan mereka, dan tidak akan meninggalkan sebarang masalah jika mereka menghidap sebarang jenis penyakit. Oleh itu, tidak jarang ibu bapa kucing mengalami kejutan yang teruk jika rakan kucing mereka tiba-tiba mula menunjukkan tanda cacing pada kucing - seperti inkontinensia kencing, loya, kerap muntah dan cirit-birit.

Kucing sering menghadapi risiko dijangkiti parasit gastrousus (GI) yang boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan asas jika dibiarkan. Walau bagaimanapun, cacing dalam kucing boleh dirawat dengan mudah. Terdapat banyak cara bagi ubat cacing kucing. Selagi anda tahu cara menghilangkan cacing kucing, kucing diraja anda boleh pulih dengan mudah daripada serangan cacing.

Bagaimanakah kucing mendapat cacing?

 • Bersentuhan dengan telur parasit atau najis yang dijangkiti

  Kucing boleh terkena cacing dan parasit dalam beberapa cara. Walau bagaimanapun, cara yang paling biasa untuk kucing mendapat cacing adalah dengan bersentuhan dengan telur parasit atau najis yang dijangkiti. Parasit seperti cacing pita juga boleh menjejaskan kucing melalui kutu, yang meninggalkan larva parasit pada kulit. Larva ini, apabila ditelan semasa menggaru atau dandan boleh memasuki saluran penghadaman, menyebabkan serangan. Sentuhan tidak langsung juga melibatkan risiko mendapat cacing, terutamanya melalui telur yang terdapat dalam najis yang dijangkiti. Jadi, bagi isi rumah yang mempunyai banyak kucing, adalah idea yang bijak untuk mengasingkan dulang sampah jika anda mengesyaki kucing mengalami cacing.

 • Melalui haiwan lain, tikus atau serangga

  Parasit dan cacing dalam kucing boleh dijangkiti melalui medium lain, seperti haiwan, tikus, dan serangga. Walaupun ia jarang menjejaskan kucing, nyamuk adalah kerjaya cacing jantung, yang boleh menyebabkan kucing berisiko membawa maut. Serangga seperti lipas juga merupakan pembawa parasit, yang boleh berakhir di saluran pencernaan kucing. Lipas berkemungkinan menyebarkan parasit kepada tikus seperti tikus, yang diburu oleh kucing untuk dimakan. Tikus yang dijangkiti parasit dan cacing boleh menularkannya kepada kucing. Cacing juga boleh merebak melalui air liur haiwan atau boleh masuk melalui luka terbuka.

Jenis cacing dalam kucing

Cacing yang biasa ditemui

 • Cacing gelang

  Cacing gelang adalah salah satu cacing yang paling biasa pada kucing yang sering menyebabkan kematian pada anak kucing. Cacing gelang pada kucing mungkin merupakan jenis parasit yang paling teruk yang tinggal di dalam usus. Parasit ini menjejaskan hampir semua kucing sepanjang hayat mereka, selalunya menyebabkan penyakit usus, ketidakselesaan perut, kerap muntah dan cirit-birit, dan kurang selera makan. Juga dikenali sebagai ascarids, cacing gelang dalam kucing mempunyai rupa yang besar dan bulat dan boleh membesar sehingga 3-6 inci panjang.

 • Cacing cangkuk

  Seperti cacing gelang pada kucing, cacing tambang juga merupakan organisma parasit yang terdapat di dalam usus kucing. Tidak seperti cacing gelang yang berenang di sekitar dalam rongga usus, cacing cangkuk melekat pada lapisan dinding usus menggunakan sauh seperti cangkuk yang terdapat di sekitar mulut mereka. Cacing cangkuk biasanya tidak kelihatan dengan mata kasar kerana saiznya yang kecil hanya berukuran satu per lapan inci. Dalam kucing, cacing tambang dikenali kerana menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti kehilangan darah, cirit-birit, dan penurunan berat badan yang cepat.

 • Cacing pita

  Walaupun cacing pita pada kucing biasanya boleh diperhatikan dalam kebanyakan mamalia, spesies cacing pita tertentu yang diketahui menjejaskan kucing dikenali sebagai Dipylidium Caninum. Cacing pita pada kucing boleh disebarkan dari satu kucing ke kucing lain melalui najis yang dijangkiti. Cacing pita dewasa dalam kucing boleh membesar sehingga sekitar 11 inci dan sering dijumpai pada lapisan usus yang lebih kecil. Seperti cacing kail, cacing pita menggunakan struktur seperti cangkuk yang terdapat di sekeliling mulut mereka untuk melekat pada dinding usus. Cacing pita dalam kucing biasanya dikaitkan dengan penurunan berat badan.

Cacing yang jarang ditemui

 • Cacing paru-paru

  Cacing paru-paru lebih kerap diperhatikan pada kucing liar berbanding kucing rumah dan boleh menyebabkan saluran pernafasan tersumbat akibat pengumpulan larva dan lendir, menyebabkan masalah pernafasan dan kesukaran bernafas. Beberapa simptom biasa cacing paru-paru adalah pernafasan yang sukar dan tidak teratur, batuk yang berterusan, gangguan pernafasan atau kegagalan.

 • Cacing perut

  Kucing juga sering menghadapi ancaman cacing perut, seperti Ollanulus tricuspis dan Physaloptera. Parasit gastrousus ini boleh dihantar kepada kucing apabila mereka menelan haiwan lain yang dijangkiti, seperti tikus. Setelah tertelan, cacing perut betina dewasa boleh melekat pada lapisan dalam dinding perut, melepaskan telur. Cacing perut sukar untuk didiagnosis, kerana ia tidak menunjukkan sebarang tanda cacing yang boleh dilihat pada kucing atau penyakit, walaupun ia boleh dikesan secara mikroskopik dalam najis kucing yang dijangkiti. Tanda-tanda yang mungkin termasuk kehilangan berat badan, kerap muntah, dan cirit-birit.

 • Cacing pundi kencing

  Jenis cacing pundi kencing atau cacing kencing yang paling biasa menjangkiti kucing ialah Capillaria Feliscati, yang kecil dan halus dalam penampilannya tetapi boleh membesar sehingga 16 hingga 53mm. Nematod parasit kekuningan ini boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan dan inkontinensia, dan juga boleh merengsakan mukosa sistem kencing kucing. Cacing pundi kencing dalam kucing juga merupakan punca utama penyakit saluran kencing bawah pada kucing.

 • Cacing jantung

  Cacing jantung mungkin antara parasit yang paling membawa maut dan mengancam untuk menjejaskan kucing. Walaupun cacing jantung lebih kerap menyerang anjing berbanding kucing, ia masih boleh merebak kepada kucing selepas digigit nyamuk yang dijangkiti. Kucing bukanlah perumah semula jadi kepada cacing jantung, tetapi kucing luar sering menghadapi risiko dijangkiti. Cacing jantung boleh melepaskan mikrofilaria dalam aliran darah, yang boleh menyebabkan beberapa gangguan kesihatan yang membawa maut.

Tanda cacing pada kucing

 1. Muntah
 2. Cirit-birit
 3. Penurunan berat badan
 4. Batuk
 5. Mucoid atau najis berdarah
 6. Hilang/peningkatan selera makan

Panduan untuk kucing deworming

Penyahcacingan bukanlah proses yang rumit dan boleh dilakukan dengan berkesan menggunakan pelbagai ubat dan juga terdapat beberapa cara bagi ubat cacing kucing dan juga perlu tahu tanda cacing pada kucing, seperti:

 • Penyahcacingan menggunakan ubat rumah

  Bawang putih, cuka sari apel, lobak merah, biji labu dan kunyit mudah didapati di isi rumah dan merupakan agen yang sangat baik terhadap serangan parasit dalam kucing.

 • Menggunakan ubat cacing

  Ubat-ubatan yang dijual bebas, juga dikenali sebagai ubat cacing popular digunakan untuk kucing yang mengalami tindakan parasit. Mereka lebih pantas dan jauh lebih cekap daripada remedi rumah. Ubat-ubatan seperti Drontal dan Panacur mengandungi ubat-ubatan seperti pyrantel dan fenbendazole yang bertanggungjawab untuk jangkitan cacing gelang, cacing pita dan cacing tambang. Ubat cacing oral dan suntikan juga boleh digunakan untuk merawat cacing jantung dan cacing paru-paru.

 • Rujuk pakar

  Jika kucing anda mula menunjukkan gejala seperti loya dan lesu, pernafasan bermasalah, cirit-birit yang kerap, muntah dan cirit-birit, ia kebanyakannya menunjukkan tindakan parasit yang mungkin memerlukan perhatian profesional. Serangan yang berkaitan dengan cacing boleh membawa kepada risiko kesihatan yang membawa maut jika dibiarkan, dan sentiasa disyorkan untuk berunding dengan doktor haiwan sebelum memulakan apa-apa jenis rawatan cacing kepada kucing anda.

Cara mencegah cacing pada kucing

Merawat parasit dan cacing pada kucing adalah mudah, asalkan anda tahu cara menghilangkan cacing kucing. Berikut adalah beberapa cara tambahan untuk mencegah cacing dalam kucing. Ini merupakan antara cara bagi ubat cacing kucing.

 • Amalan kebersihan yang lebih baik

  Kucing dalam rumah boleh bersentuhan dengan cacing melalui najis, jadi ingatlah untuk membersihkan dulang sampah dengan kerap untuk mengelakkan sebarang pendedahan. Dan kawalan perosak yang aktif boleh memastikan kucing kesayangan anda tidak bersentuhan dengan serangga dan tikus yang dijangkiti.

 • Regimen pencegahan kutu

  Sebagai tambahan kepada jangkitan kulit, kutu terkenal kerana mendepositkan larva parasit pada kucing, yang mungkin memasuki sistem pencernaan apabila rakan kucing anda cuba menjilat dirinya dengan bersih. Jika kucing anda gemar menjelajah di luar rumah, jangan lupa untuk kerap mandi untuk menghilangkan kutu dan larva.

 • Penyahcacingan setiap tiga bulan

  Untuk mengurangkan kemungkinan serangan cacing dan parasit, kucing perlu diberi ubat cacing sekerap setiap tiga bulan. Ubat oral dan suntikan yang dijual bebas boleh memainkan peranan yang cekap dalam melumpuhkan parasit dan mencegah serangan cacing.

Soalan Lazim Cacing Kucing

 • Bolehkah saya menghilangkan cacing kucing saya sendiri?

  Ya, ibu bapa kucing boleh menghilangkan cacing kucing mereka sendiri. Terdapat ubat rumah serta ubat-ubatan untuk kucing cacing. Walau bagaimanapun, kebanyakan kucing tidak berkongsi hubungan terbaik dengan ubat oral, jadi pastikan kucing anda menelan ubat tersebut.

 • Berapa kerapkah anda perlu membuang cacing kucing?

  Sebagai ibu bapa kucing, adalah penting untuk mengetahui masa dan cara untuk menghilangkan cacing kucing. Memandangkan anak kucing lebih terdedah kepada serangan parasit, mereka mesti diberi ubat cacing sekurang-kurangnya setiap dua minggu seawal 15 hari selepas kelahiran mereka. Apabila mereka berumur 3 bulan, ubat cacing boleh diberikan sekali setiap bulan. Kucing dan anak kucing dewasa lebih 6 bulan boleh dirawat dengan ubat cacing setiap 3 bulan.

 • Bagaimanakah saya tahu jika kucing saya memerlukan ubat cacing?

  Walaupun kucing perlu diberi ubat cacing tanpa mengira tanda cacing dalam kucing, beberapa gejala tertentu seperti loya, kerap muntah dan cirit-birit, lesu, perut buncit, dan inkontinensia kencing boleh menunjukkan bahawa kucing anda mengalami parasit dan memerlukan ubat cacing.

 • Apakah cara terbaik untuk menghilangkan cacing kucing?

  Cara terbaik untuk menghilangkan cacing kucing adalah melalui ubat-ubatan yang dijual bebas. Ubat oral kebanyakannya boleh didapati sebagai tablet yang sesuai untuk kucing dewasa dan anak kucing yang berumur lebih dari 6 bulan. Anak kucing di bawah 6 bulan boleh dirawat dengan sirap ubat cacing. Ubat cacing suntikan juga disediakan.

 • Apa yang diharapkan selepas menyahcacing kucing?

  Penyahcacingan kucing adalah sangat selamat. Setelah disembuhkan, kucing anda akan membuang air besar untuk dapat melepasi sebarang parasit atau cacing yang terdapat dalam saluran gastroususnya dengan selamat. Ubat cacing topikal boleh menyebabkan kehilangan sementara rambut di tapak permohonan.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah