Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Tip tentang cara memberi ubat kepada kucing

Tip Tentang Cara Memberi Ubat Kepada Kucing

Walaupun berdikari, mereka juga boleh menjadi degil, menjadikannya agak mencabar bagi pemiliknya untuk meminta kucing mereka melakukan hal apa sahaja tanpa rela.

Daripada cabaran biasa yang dihadapi, memberi mereka ubat mungkin adalah hal yang paling rumit bagi pemiliknya. Jadi, berikut adalah beberapa cadangan untuk cara bagi kucing makan ubat.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Memberi Ubat Kucing Anda

Pemilik kucing sering bimbang - bagaimana cara beri kucing makan ubat? Berikut adalah beberapa cara mudah untuk menipu si Comel untuk memakan ubat mereka:

 • Ubat kucing yang disyorkan oleh doktor haiwan biasanya disertakan dengan garis panduan dan sekatan individu yang perlu diberi perhatian. Jadi, perhatikan garis panduan yang boleh menjadi cara beri kucing makan ubat .
 • Sesetengah ubat kucing boleh larut di dalam air, dan boleh dicampuri dengan makanan kucing basah atau air minuman kucing.
 • Jika pil yang dinasihatkan oleh doktor haiwan anda boleh dihancurkan atau dibahagikan kepada kepingan yang lebih kecil, anda juga boleh menambahnya ke dalam makanan kering atau snek mereka.

Apakah Cara Paling Mudah Untuk Memberi Ubat Kepada Kucing?

Cara paling mudah untuk memastikan kucing memakan ubatnya biasanya dengan menipunya dan menyembunyikan pil dalam makanannya. Jadi, jika kucing anda enggan memakan ubat, cubalah menyembunyikan pil dalam snek kucing berkrim atau makanan basah kucing dan lihat mereka memakannya tanpa menyedari.

Walau bagaimanapun, janganlah meremehkan si Comel ini. Walaupun mencampurkan pil dalam makanan adalah salah satu cara untuk kucing makan ubat, kucing sangat pintar dan boleh mengesan rasa ubat dengan mudah walaupun ia  telah dicampur ke dalam makanan mereka dan adakala mereka akan mengeluarkannya. Oleh itu, anda perlu mengawasi si Comel untuk memastikan mereka telah tertipu untuk memakan ubatnya.

Bagaimanakah cara saya menyuap ubat terus ke dalam mulut kucing saya?

Salah satu cara bagi kucing makan ubat adalah dengan memasukkannya terus ke dalam mulut kucing anda. Ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah:

 1. Salutkan pil dengan makanan kucing basah premium Sheba kegemaran kucing anda atau hidangan kucing berkrim yang akan menjadikannya menyelerakan dan juga akan melincirkan ubat, menjadikannya lebih mudah untuk ditelan.

 2. Pegang pil dengan kuat di antara ibu jari dan jari telunjuk tangan dominan anda.

 3. Pegang kucing anda di atas permukaan yang rata dan stabil seperti meja atau lantai.

 4. Condongkan kepala kucing anda ke atas bahu supaya hidungnya menghala ke siling untuk memudahkan anda memberikan pil.

 5. Buka mulut kucing anda dengan lembut menggunakan jari anda dengan menekan bibir bawah dan gigi depan.

 6. Berikan pil dengan meletakkannya jauh ke belakang di atas lidah kucing supaya menyukarkan kucing untuk meludahkannya.

 7. Gosok perlahan-lahan tekak kucing anda atau tiup perlahan pada hidung untuk merangsang mereka untuk menelan, menjadikannya cara bagi makan ubat kucing .

Cara Lain Untuk Memberi Ubat Kepada Kucing Anda

Berikut adalah beberapa penyelesaian lain untuk cara bagi kucing makan ubat:

 • Gunakan Pill Popper

  Pil popper berbentuk suntikan yang direka untuk memberikan pil secara lisan, dan boleh dimuatkan dengan air dan ubat. Untuk menggunakan pil popper sebagai cara bagi kucing makan ubat pil, anda boleh memancutkan ubat terus ke dalam mulut kucing anda berserta air yang akan memaksanya untuk meneguk dan menelan pil dalam proses.

 • Campurkan ubat dengan makanan/rawatan

  Mencampurkan ubat dengan makanan basah kegemaran kucing anda seperti makanan basah premium Sheba atau snek kucing berkrim adalah cara untuk kucing memakan ubat pil. Apabila dicampur dengan makanan kucing kegemaran mereka, si Comel sering tidak menyedari pil itu, atau mungkin merasa cukup menyelerakan untuk ditelan.

 • Hancurkan ubat

  Pemilik kucing sering tertanya-tanya, cara bagi kucing makan ubat pil? Jika mencampurkan pil dalam makanan kucing atau snek tidak berkesan, anda boleh pertimbangkan untuk menghancurkan ubat menjadi serbuk halus. Biasanya, kucing boleh mengesan pil dalam makanan dan kemudian meludahkannya. Walau bagaimanapun, apabila dihancurkan menjadi serbuk dan di campur dengan makanan, mereka akhirnya akan menelan ubat, menjadikannya cara bagi makan ubat kucing berbentuk pil .

 • Minta ubat alternatif

  Jika kucing anda telah berjaya mengelak semua cara yang mungkin untuk membuatnya makan ubat-ubatan, anda juga boleh berunding dengan doktor haiwan anda untuk mendapatkan ubat alternatif atau ubat rumah untuk rawatannya. Walaupun ia bukan penyelesaian terbaik untuk cara bagi makan ubat kucing, ubat alternatif yang boleh digunakan secara topikal atau digunakan sebagai makanan tambahan biasanya merupakan cara yang berkesan untuk memastikan kucing anda telah menerima rawatan yang diperlukan.

Amaran Keselamatan yang Perlu Diperhatikan Semasa Memberi Ubat Kucing

Kucing sering berasa cemas dan tertekan apabila mereka terpaksa melakukan sesuatu tanpa rela, seperti memakan ubat. Jadi, selain mengetahui cara bagi kucing makan ubat, berikut adalah beberapa amaran keselamatan untuk ibu bapa kucing:

 • Balut kucing anda dengan tuala untuk mengelakkan tercalar

  Membungkus kucing anda dengan tuala boleh menyekat pergerakan mereka dan menghalangnya daripada menggaru anda secara tidak sengaja. Selain itu, membungkusnya juga boleh membolehkan mereka berasa selesa dan tenang.

 • Pegang belakang leher mereka untuk mengelakkan gigitan

  Memegang belakang leher mereka adalah cara yang berkesan untuk meneutralkan kucing. Ia tidak menyakitkan kucing, tetapi menghalang mereka daripada menjadi ganas dan menggigit anda.

 • Jika kucing anda tertekan, tenangkan dia dengan menawarkan makanan kucing

  Pemilik kucing selalu dinasihatkan untuk memberi ubat apabila kucing mereka tenang dan santai. Jadi, tenangkan kucing anda dengan menawarkan makanan kucing sebelum memilih cara beri kucing makan ubat.

 • Minta tolong orang lain

  Meminta orang lain untuk membantu boleh menjadikan proses memberi makan ubat kucing anda lebih mudah dan membantu kucing anda berasa tenang dan selesa juga.

Soalan Lazim

 
 • Bagaimana anda memberi pil kepada kucing yang tidak mahu?

  Tertanya-tanya bagaimana untuk memberi makan ubat kucing? Cara paling mudah ialah dengan menghancurkan ubat hingga menjadi serbuk dan mencampurkannya dengan makanan atau air kucing, menjadikannya cara bagi kucing makan ubat pil dengan mudah.

 • Bagaimanakah kucing mengambil tablet?

  Sering diadu antara pemilik kucing bagaimana untuk mendapatkan kucing makan ubat? Mengambil ubat dengan makanan kucing basah premium Sheba kegemaran kucing anda atau merawat kucing berkrim adalah cara bagi kucing makan ubat dengan mudah.

 • Apakah cara paling mudah untuk memberi ubat kucing?

  Masih bertanya apakah cara bagi makan ubat kucing paling mudah? Jawapannya ialah dangan menghancurkan ubat hingga menjadi serbuk dan mencampurkannya dengan makanan kucing basah premium Sheba kegemaran kucing anda atau snek kucing berkrim adalah cara yang paling mudah. Anda juga boleh mencuba menggunakan pil popper.

 • Bolehkah kucing menghidu ubat dalam makanan mereka?

  Kucing kadangkala dapat mengesan kehadiran ubat dalam makanan mereka. Si Comel ini sangat pintar dan boleh dengan mudah mengenali sedikit perubahan dalam rasa atau tekstur makanan mereka apabila sebarang pil ditambah kepadanya.

 • Adakah kucing suka rasa ubat?

  Masih berfikir tentang bagaimana untuk mendapatkan kucing makan ubat? Kebanyakan kucing tidak suka rasa ubat. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang ditambah kepada makanan kucing basah premium Sheba atau snek kucing berkrim adalah penyelesaian yang cekap untuk cara memberi ubat untuk kucing.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah