Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Perbezaan Antara Makanan Kucing Organik & Makanan Kucing Asli

Perbezaan Antara Makanan Kucing Organik & Makanan Kucing Asli

Sebagai pemilik kucing, anda mesti sentiasa prihatin dengan makanan yang anda tawarkan kepada rakan kucing kami. Anda harus memastikan makanan itu selamat sepenuhnya untuk dimakan kucing dan tidak ada kesan buruk terhadap kesihatan. Dan jika anda telah lama menjadi pemilik kucing, anda pasti akan menghadapi persoalan sama ada memberi makanan kucing organic dan semula jadi kepada kucing anda. Walaupun kedua-duanya adalah pilihan yang sangat baik, mengetahui jenis yang paling sesuai untuk kucing anda pasti akan memberi anda beberapa mata brownies kerana menjadi pemilik kucing terbaik!

Pemilik kucing hanya mahukan yang terbaik untuk Kucing kesayangan mereka, termasuk mengelakkan makanan kucing yang mengandungi bahan kimia yang tidak diingini. Namun, dengan makanan kucing yang tersedia secara komersial, mungkin tidak selalu menjadi tugas yang mudah untuk mengetahui perbezaan antara makanan alami kucing dan organik. Berikut adalah harapan bahawa artikel ini dapat memberi anda beberapa pandangan penting untuk membantu anda sepanjang perjalanan. 

Apa itu makanan kucing semula jadi?

Istilah makanan alami kucing pasti menimbulkan kekeliruan, kerana apa yang terdiri daripada ‘ semula jadi ’ tidak dapat dijelaskan dengan jelas mengenai makanan kucing komersial. Sesuai dengan Persatuan Pegawai Pengawalan Makanan Amerika ( AAFCO ), ‘ natural ’ telah didefinisikan sebagai “ bahan makanan atau makanan yang berasal hanya dari sumber tumbuhan, haiwan, atau lombong, sama ada dalam keadaan tidak diproses atau telah menjalani pemprosesan fizikal, pemprosesan haba, rendering, pemurnian, pengekstrakan, hidrolisis, enzimolisis atau fermentasi, tetapi tidak dihasilkan oleh atau tertakluk kepada proses sintetik kimia dan tidak mengandungi bahan tambahan atau alat pemprosesan yang sintetik secara kimia kecuali dalam jumlah yang mungkin berlaku dalam amalan pembuatan yang baik.”, yang mesti dipatuhi oleh pengeluar makanan haiwan kesayangan. 

Secara kasar, makanan kucing organic menunjukkan makanan yang mengandungi perasa, bahan tambahan, atau pengawet buatan yang minimum atau tidak ada. Oleh itu, semasa memilih makanan kucing untuk kucing berbulu anda, pastikan untuk memeriksa tanda ‘ semula jadi ’ pada bungkusan makanan, yang menunjukkan makanan bebas dari pengisi kimia dan produk sampingan. Makanan kucing organic kebanyakannya terdiri daripada makanan yang tidak diproses, tidak seperti makanan kucing kering atau makanan ringan.

Bahan apa yang terdapat dalam makanan kucing semula jadi?

Agar makanan kucing natural dianggap ‘ semula jadi ’, makanan tersebut harus disediakan dengan bahan-bahan yang diperoleh dari tumbuhan, haiwan, dan sumber lombong yang ada secara semula jadi, tanpa pemprosesan buatan, atau kandungan sintetik. Sebaliknya, makanan organic kucing disediakan melalui pemurnian, pengekstrakan, pemprosesan fizikal dan haba, hidrolisis, enzimolisis, atau penapaian. Oleh itu, kandungan utama yang terdapat dalam makanan organik kucing

 biasanya daging, karbohidrat dan lemak haiwan. Kucing, bagaimanapun, memerlukan sejumlah kecil bahan mikro sintetik untuk menyediakan nutrien dan mineral penting kepada mereka. Tetapi ramuan mikro ini harus dikenali oleh AAFCO dan dibenarkan untuk ditambahkan ke dalam makanan kucing natural untuk mengekalkan pelabelan ‘ semula jadi ’.

Mangkuk makanan kucing semula jadi

Pada masa ini, makanan organik kucing yang tersedia secara komersial mengelakkan penggunaan bahan yang disintesis secara kimia, seperti bahan tambahan makanan khas, bahan pengawet seperti Butylated hydroxyanisole ( BHA ) dan Butylated hydroxytoluene ( BHT ), bahan vitamin dan mineral sintetik, propilena glikol, kalsium askorbat, serta rasa dan pewarna tiruan.

Apakah makanan kucing organik?

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat ( USDA ), semua makanan kucing yang disediakan tanpa campur tangan baja kimia atau racun perosak dapat dikelompokkan di bawah pelabelan makanan kucing organik. Berkenaan dengan makanan kucing organik, ini juga berlaku untuk bahan-bahan ternakan yang hanya ditawarkan makanan organik, memiliki akses ke luar rumah, dan tidak dirawat dengan ubat antibiotik buatan atau hormon pertumbuhan. USDA juga mewajibkan makanan 'organik' hanya boleh ditanam di tanah yang tidak bergantung pada penggunaan baja atau racun perosak, dan bebas daripada agen kimia sekurang-kurangnya tiga tahun. 

Tahap makanan organik

Bergantung pada pengeluaran dan ramuannya, makanan kucing organik boleh terdiri daripada jenis berikut:

 • 100% makanan organik untuk kucing

  menunjukkan bahawa semua bahan yang digunakan untuk makanan kucing telah ditanam secara organik, mengandungi sedikit atau tidak ada jumlah agen kimia.

 • Makanan organik untuk kucing

  Sebilangan besar bahan telah dihasilkan secara organik. Makanan kucing komersial dengan pelabelan organik biasanya menunjukkan bahawa ia mengandungi sekitar 95% bahan yang dihasilkan secara organik.

 • Dibuat dengan organik

  Pelabelan ‘ buatan organik ’ digunakan untuk menggambarkan makanan kucing yang mempunyai kandungan organik antara 70% hingga 95%.

 • Kurang daripada 70% makanan organik untuk kucing

  Jumlah bahan buatan dan sintetik lebih tinggi dalam makanan dengan penilaian organik kurang dari 70. Bilangan bahan organik dalam makanan kucing bukan organik serendah 30% atau kurang.

Adakah makanan kucing organik atau semula jadi lebih baik?

Mengalami kesukaran memilih antara makanan kucing organik dan semula jadi? Keputusan memilih antara makanan kucing semula jadi dan organik bergantung sepenuhnya kepada pemilik kucing. Makanan kucing, sama ada semula jadi atau organik, secara amnya tidak membawa kepada keadaan yang mengancam nyawa di rakan kucing anda. Oleh itu, pastikan untuk mendapatkan yang anda yakin dan selesa memberi makan Kucing kesayangan anda. Selagi makanan kucing dapat memenuhi keperluan pemakanan anak kucing anda tanpa terlalu kaya dengan perasa tiruan dan warna makanan, anda boleh memilih salah satu daripada keduanya.

Walau bagaimanapun, kerana pelabelan ‘ semula jadi dan ‘ organik ’ sering digunakan oleh pengeluar makanan kucing komersial tanpa sepenuhnya mematuhi profil nutrien AAFCOs, penting untuk memeriksa dengan teliti pembungkusan makanan kucing untuk memastikan bahawa makanan kucing tidak mengandungi pengisi, pengawet, dan bahan tambahan sintetik atau tiruan yang berlebihan.

Kucing sedang menikmati hidangannya

Soalan Lazim

 • Apa yang kucing makan di alam liar?

  Kucing adalah karnivor dan sebahagian besar diet biasa mereka terdiri daripada protein haiwan. Dan kerana kucing adalah pemburu yang sangat baik, mereka sering memburu mangsanya di alam liar. Kucing menjadi mangsa makhluk hutan yang lebih kecil seperti arnab dan tikus. Oleh itu, diet mereka di alam liar terdiri daripada protein dan lemak haiwan. 

 • Makanan alami untuk kucing apa yang boleh saya beri makan kucing saya?

  Walaupun kucing adalah karnivor dengan makanannya yang kebanyakannya terdiri daripada protein seperti daging dan ikan, anda boleh memperkenalkan beberapa makanan alami untuk kucing bagi pemakanan mereka, membolehkan anda sesekali membelah makanan dengan rakan kucing anda. Sebilangan makanan kucing organik yang boleh anda beri makan kucing anda adalah biji-bijian seperti oatmeal, beras perang, dan jagung. Selain itu, bulu bulu ini juga menikmati buah-buahan bermusim seperti pisang, epal, cranberry, dan mangga.   

 • Sekiranya saya memberi makan makanan semula jadi kucing saya?

  Oleh kerana makanan semula jadi untuk kucing disediakan dari bahan-bahan yang berasal langsung dari tumbuhan dan haiwan atau dibawa dari sumber yang ditambang, adalah pilihan yang bagus untuk memberi makan rakan bulu kucing anda. Namun, sebelum memberi makan, anda mesti memastikan bahawa makanan kucing tidak mengandungi bahan-bahan yang berpotensi mengganggu kesihatan mereka.

 • Makanan kucing apa yang mempunyai bahan semula jadi?

  Sekiranya anda mencari makanan kucing terbaik dengan bahan-bahan yang paling semula jadi, anda mesti mencuba makanan kucing premium Sheba. Dikemas dengan semua nutrien penting dan banyak kelembapan, makanan kucing premium Sheba mempunyai tekstur terbaik, tanpa penambahan bahan pengawet sintetik atau pewarna makanan. Makanan kucing premium Sheba memastikan kucing lembut anda tetap berkhasiat dan terhidrat sepanjang hari.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah