Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Temui Apa yang Kucing Suka Makan

Temui Apa Yang Kucing Suka Makan

Pernahkah anda terfikir, apa yang kerap dan suka dimakan oleh kucing selain makanan kucing? Kucing biasanya karnivor, yang bermaksud sebahagian besar diet semula jadi mereka terdiri daripada protein haiwan, seperti daging. Kucing adalah beberapa pemangsa yang paling berjaya di alam liar dan biasanya memburu mangsanya. Walau bagaimanapun, kucing domestik telah mengembangkan rasa yang lebih baik untuk makanan yang dimasak di rumah dan hanya memanjakan diri ketika disajikan dengan semangkuk rebusan atau kaldu yang dimasak di rumah. Kucing juga kadang-kadang suka mencuba sayur-sayuran, kerana ia menyediakan kandungan serat penting untuk mengelakkan gangguan pencernaan. 

Tetapi semasa anda masih memikirkan persoalan kucing suka makan apa, penting untuk diingat bahawa kucing yang megah ini suka menikmati pelbagai jenis makanan yang baik ketika menjalani diet mereka dan kucing memilih makanan. Kucing adalah pemakan pemilih dan walaupun kucing memilih makanan, mereka akan menjadi bosan dengan makanan yang sama dari hari ke hari. Oleh itu, sebagai pemilik kucing, ia sangat penting untuk kadang-kadang mengubah diet kucing anda, membawa variasi yang mana rakan kucing anda akan lebih memuja anda! 

Jadi, berikut adalah jawapan kepada soalan biasa seperti kucing suka makan apa atau apa yang dimakan oleh kucing kecil. Di samping itu, anda juga dapat mengetahui lebih lanjut mengenai makanan kegemaran kucing.

Perbezaan Keperluan Pemakanan Kucing & Anak Kucing

Anak kucing memerlukan lebih banyak nutrien kerana mereka berada pada tahap pertumbuhan:

Anak kucing dan kucing memerlukan tahap pemakanan yang berbeza. Kucing dewasa kebanyakannya menghabiskan hari mereka tidur siang, jadi mereka boleh pergi seharian tanpa memerlukan makanan yang meningkatkan tenaga yang sama dengan anak kucing. Anak kucing, sebaliknya, memerlukan makanan yang kaya dengan nutrien seperti protein, kolin, taurin, lemak, kalsium, dan fosfor untuk melengkapkannya semasa peringkat pertumbuhan dan perkembangan fizikal yang pesat. Oleh kerana anak kucing secara fizikal lebih aktif dan berani daripada kucing dewasa, mereka memerlukan makanan khas dengan kandungan kalori yang tinggi. Jadi, penting untuk memberi makan anak kucing hingga enam kali sehari semasa peringkat mereka berkembang. 

Kepentingan susu ibu untuk anak kucing:

Sebagai bayi, sukar untuk mengatakan apa yang dimakan oleh anak kucing, kerana, seperti kebanyakan mamalia, anak kucing juga menerima kekebalan sistemik pertama mereka dengan memakan susu ibu mereka ’. Kolostrum atau susu pertama kaya dengan bahan yang meningkatkan imuniti, yang memberikan kekebalan terhadap kebanyakan penyakit sehingga anak kucing mengembangkan sistem kekebalan tubuh sendiri dan dapat bertahan dari makanan luar. Di samping itu, anak kucing mendapat sebahagian besar khasiatnya dari susu ibu mereka dan bergantung sepenuhnya pada empat hingga lima minggu pertama. Walau bagaimanapun, anda juga dapat melengkapkan diet anak kucing anda dengan pengganti pemakanan yang dikenali sebagai pengganti susu anak kucing.

Keperluan pemakanan anak kucing merangkumi:

 • Tenaga

  Tidak seperti kucing dewasa yang lebih santai dan santai, anak kucing boleh menjadi suka bermain dan suka bertualang. Biasanya, anak kucing memerlukan tiga kali tenaga yang diperlukan oleh kucing. Jadi, mereka perlu diberi makan makanan yang kaya dengan tenaga untuk membantu mereka terus aktif sepanjang hari!

 • Protein

  Sebagai karnivor, kucing kebanyakannya bergantung pada protein haiwan sebagai sumber tenaga dan pemakanan. Dan anak kucing yang tumbuh memerlukan lebih banyak protein daripada kucing dewasa, kerana protein haiwan seperti daging dan ikan mengandungi asid amino, iaitu arginin, lisin, dan metionin yang penting untuk pertumbuhan anak kucing.

 • Lemak

  Lemak dan asid lemak mempunyai kandungan kalori yang tinggi, sesuai untuk membantu munchkin kecil anda tetap bertenaga.

 • Minera

  Anak kucing memerlukan bahagian mineral yang lebih besar daripada kucing dewasa untuk mengikuti pertumbuhan pesatnya. Mineral seperti magnesium, tembaga, dan vitamin A adalah makanan tambahan penting yang menjadikan tulang mereka lebih kuat.

Komplikasi Kesihatan sekiranya syarat tidak dipenuhi:

Selain kekurangan zat makanan dan kelaparan, terdapat beberapa keadaan kesihatan kucing yang mungkin timbul jika keperluan pemakanannya tidak dipenuhi dengan cukup. Salah satu masalah kesihatan yang paling biasa adalah pankreatitis, yang disebabkan oleh enzim pencernaan dari pankreas mengalir ke kawasan perut. Kecuali anak kucing diberi nutrien yang mencukupi, enzim ini mula memecah lemak dan protein yang terdapat di organ lain, yang menyebabkan keradangan dan bisul. Keperluan pemakanan yang tidak dipenuhi juga sering menyebabkan keadaan jantung yang serius, serta Penyakit Saluran Urin Feline Lower ( FLUTD ).

Apa yang suka dimakan oleh kucing dan anak kucing

Apa yang kucing makan? Bergantung pada keturunan dan usia mereka, kucing dan anak kucing biasanya perlu mengikuti pelbagai jenis rancangan diet. Walau bagaimanapun, kucing menjadi karnivor, daging dan protein haiwan tetap menjadi sebahagian besar diet mereka pada bila-bila masa. Ini kerana kucing memerlukan kandungan vitamin, asid lemak, dan asid amino yang tinggi, dan protein haiwan kaya dengannya. Diet berasaskan tumbuhan hampir tidak merangkumi komponen ini. Dan mengenai protein haiwan, kucing mempunyai pilihan untuk ikan, ayam dan daging lembu! Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai kucing suka makan apa. 

 • Ikan

  Hubungan yang baik antara kucing dan ikan menjadi mendalam. Bukan sahaja kucing benar-benar cinta dengan ikan tetapi mereka juga sangat terpesona dengan bau yang kuat! Dan ikan baik untuk kucing kerana dua sebab utama. Ikan tidak hanya dibungkus dengan mineral penting, tetapi rasa dan tekstur ikan yang kaya menjadikannya makanan yang sangat digemari kucing. Oleh itu, walaupun tidak mempunyai ikatan terbaik dengan air, kucing menyukai rasa ikan. Ikan juga kaya dengan asid amino seperti Taurine, yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan penglihatan, jantung, dan fungsi otot kucing, dan meningkatkan sistem imun mereka. Rasa ikan sangat banyak didaftarkan dalam reseptor deria kucing. Ikan, sebagai makanan kegemaran kucing juga membantu dalam meningkatkan diet kucing dengan menawarkan pelbagai yang akan disukai oleh rakan kucing anda! Pada masa ini, hampir 15% diet kucing rata-rata terdiri daripada ikan.

 • Ayam

  Seperti ikan, ayam juga dianggap salah satu kaedah terbaik untuk memenangi hati kucing. Karnivor seperti kucing memerlukan sejumlah besar protein haiwan dalam makanan biasa mereka, dan ayam kaya dengan vitamin, mineral seperti Selenium, vitamin B6, fosforus, asid lemak, dan protein yang membantu kucing mengekalkan kehebatan fizikalnya. Bukan hanya rasa ayam yang luar biasa, tetapi kandungan natrium dan lemak rendah. Kucing sering menghadapi risiko kegemukan, dan menawarkan ayam kucing anda adalah idea yang bagus kerana ia tidak dapat ditandingi dalam rasanya dan membantu kucing anda tetap berkhasiat. Memiliki ayam sebagai sebahagian daripada diet teman kucing anda sangat bermanfaat, kerana ia meningkatkan kepadatan dan kekuatan tulang, dan membantu mengelakkan keadaan seperti penyakit hati dan ginjal. Walau bagaimanapun, kucing menyukai pelbagai jenis makanan mereka, jadi ingatlah untuk beralih dari makanan ayam sekali-sekala. Dan jika anda menawarkan ayam kepada kucing anda setiap hari, pastikan ayam itu bebas dari minyak atau rempah yang berlebihan.

 • Daging lembu

  Daging lembu menawarkan rasa dan rasa eksotik yang akan dinikmati oleh rakan berbulu diraja anda! Kucing adalah karnivor, jadi daging lembu adalah pilihan yang sangat baik untuk menambahkan lebih banyak protein haiwan ke dalam makanan mereka. Di samping itu, daging lembu kaya dengan asid amino. Walau bagaimanapun, seperti kucing yang terkulai dengan sebutan daging lembu, adalah penting untuk menawarkan potongan daging lembu kucing anda yang lebih kurus kerana daging lembu yang berlebihan boleh menyebabkan gangguan pencernaan. Juga, pastikan daging lembu yang anda tawarkan segar. Walaupun kucing tidak mempunyai masalah untuk mencerna daging lembu mentah, sangat penting untuk memasak daging lembu sebelum menawarkannya kepada anak kucing anda, untuk daging lembu yang tidak dimasak sering mengandungi E.Coli dan Salmonella yang boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang serius. Walau bagaimanapun, jika anda memasak daging lembu untuk bulu kecil anda yang menggemaskan, adalah idea yang lebih bijak untuk mengelakkan rempah, minyak berlebihan, dan garam yang mungkin mengganggu proses pencernaan kucing anda.

Makanan yang disukai kucing dan anak kucing

 • Ikan ( Tuna, Salmon, Ikan Kakar )

  Seperti yang dibincangkan sebelum ini, kucing hanya senang dengan rasa ikan. Bau dan rasa amis yang kuat cukup menarik bagi kucing kerana secara langsung merangsang organ vomeronasal mereka. Sebanyak kucing suka ikan, mereka tidak dapat mencerna ikan mentah. Oleh itu, masak ikan sebelum menghidangkannya kepada Yang Mulia. Tuna, salmon dan ikan tenggiri adalah beberapa ikan kegemaran rakan kucing kita. Selain itu. Anda juga boleh membeli makanan komersial berperisa ikan yang akan disukai oleh kucing anda! Tidak dinafikan, ikan berada di kedudukan teratas dalam senarai apa yang dimakan oleh kucing.

 • Ham

  Seperti ikan, ham juga sangat popular di kalangan kucing. Ham dipenuhi dengan protein haiwan penting yang diperlukan oleh kucing dan ia juga mempunyai bau gurih yang pasti akan terpesona oleh rakan kucing anda! Walau bagaimanapun, sehebat bunyi ham, ia juga kaya dengan kalori, jadi pastikan untuk menawarkan ham kecil bulu anda sekali-sekala untuk mengelakkan risiko kegemukan. Ham juga mengandungi peratusan natrium yang tinggi, yang boleh membahayakan kesihatan kucing anda. Oleh itu, elakkan memberi makan ham kepada kucing dengan gangguan kencing atau jantung.

 • Ayam Rebus

  Seperti yang dibincangkan sebelumnya, ayam adalah salah satu makanan terbaik untuk ditawarkan kepada kucing, kerana ia mempunyai kandungan kalori rendah. Dan kerana kekayaan mineral seperti fosforus, Vitamin B6, Selenium, dan banyak lagi, ia adalah makanan berasaskan haiwan yang sempurna yang akan menyediakan kucing anda dengan semua nutrien penting, memupuk perkembangan fizikal dan otak. Namun, mengenai ayam, lebih baik menawarkannya mentah. Walaupun anda memutuskan untuk menawarkan ayam buatan sendiri, pastikan ayam itu dimasak dengan minyak rendah atau tanpa minyak. Lebih baik mengelakkan bahan pedas kerana boleh menjejaskan sistem pencernaan kucing anda.

 • Telur

  Seperti ayam dan ikan, telur adalah sumber pemakanan penting bagi kucing, kerana kaya dengan asid amino, dan relatif lebih mudah dicerna. Telur mengandungi lemak sihat dan Selenium yang meningkatkan pengeluaran hemoglobin. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk menambahkan telur ke dalam diet harian rakan kucing anda, pastikan memasak telur terlebih dahulu, kerana telur yang belum dimasak mungkin mengandungi bakteria seperti salmonella, yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan cirit-birit. Sebaliknya, anda boleh merebus telur sebelum menghidangkannya kepada kucing anda.

 • Makanan kucing basah/kering

  Kucing juga hidup subur pada makanan kucing komersial. Ini adalah kemudahan yang hebat untuk pemilik kucing yang tidak mendapat masa yang mencukupi untuk memasak untuk bola bulu kesayangan mereka secara tetap. Tersedia dalam pelbagai jenis perisa dan tekstur, makanan kucing basah dan kering sesuai untuk munchkin berbulu anda. Bukan sahaja ia mempunyai nilai pemakanan yang tinggi, menyediakan semua protein, asid lemak dan mineral penting kepada rakan kucing anda, tetapi ia sangat lazat! Walau bagaimanapun, antara makanan kucing kering dan basah, makanan kucing basah pasti mempunyai kelebihan sebagai makanan kegemaran kucing kerana kandungan lembapannya yang tinggi, memastikan kucing anda cukup makan, serta terhidrat dengan baik! Cuba makanan kucing basah premium Sheba dan lihat bagaimana kucing anda menjilat mangkuk bersih setiap kali!

Apa yang tidak boleh diberi makan kucing/kucing?

Sekarang setelah anda mempunyai idea tentang apa yang kucing suka makan, berikut adalah beberapa perkara yang kucing tidak boleh diberi makan.

 • Produk tenusu

  Salah satu salah tanggapan terbesar tentang kucing ialah mereka suka minum susu. Walaupun sangat comel dan menyejukkan hati untuk menonton kartun di mana Tom minum dari baldi susunya, sebenarnya, kucing terkenal dengan intoleransi laktosa. Sebagai anak kucing, bebola bulu yang comel ini bergantung sepenuhnya pada susu ibunya, tetapi apabila mencapai usia dewasa, kucing secara beransur-ansur kehilangan keupayaan mereka untuk mencerna susu.

 • Makanan berlemak

  Obesiti adalah salah satu risiko utama yang berkaitan dengan kucing. Walaupun menjadi pemilih makanan, kucing tidak terkenal dengan sikap menahan diri dalam hal makanan dan makanan kegemaran mereka. Jadi, sebagai tambahan kepada menawarkan munchkin berbulu anda diet seimbang, adalah penting untuk menjauhi makanan berlemak. Memberi makanan sisa dari meja juga merupakan amalan yang lebih baik dielakkan, kerana ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius seperti penyakit usus dan jantung, senak dan banyak lagi.

 • Makanan masin

  Walaupun garam adalah komponen penting yang diperlukan oleh mamalia, kucing mempunyai toleransi yang sangat rendah untuk garam. Oleh itu, adalah penting untuk mengelak daripada memberi makanan kepada rakan kucing anda dengan kandungan garam yang tinggi. Makan terlalu banyak makanan masin boleh mengakibatkan kepekatan natrium darah tinggi dalam kucing, yang boleh menjadi toksik yang boleh membawa maut, atau mungkin mengakibatkan masalah kesihatan seperti dehidrasi, cirit-birit, muntah dan kerap membuang air kecil.

 • Makanan kurang masak

  Menawarkan rakan kucing anda makanan yang kurang masak bukanlah idea yang paling bijak, kerana makanan yang kurang masak seperti telur atau ham boleh mempunyai kesan bakteria, seperti salmonella atau E.coli. Bahan cemar ini boleh menyebabkan masalah usus atau gastrik, seperti keracunan makanan, dehidrasi, dan cirit-birit. Enzim dalam makanan mentah atau kurang masak juga boleh menghalang bekalan nutrien kucing anda, seperti vitamin B.

 • Coklat

  Walaupun anda mungkin menikmati kemanisan coklat yang lazat, menawarkan yang sama kepada kucing anda boleh membawa akibat yang buruk. Coklat kaya dengan kafein dan theobromine yang boleh berfungsi sebagai toksin akut jika tertelan oleh haiwan. Selain itu, coklat mengandungi gula kompleks, lemak, dan xylitol yang tidak dapat diproses oleh kucing. Sekiranya rakan kucing anda telah makan coklat, adalah penting untuk menghubungi doktor haiwan dengan segera!

 • Buah sitrus

  Seperti coklat, buah sitrus sangat menarik untuk dimakan manusia tetapi tidak sesuai untuk rakan kucing anda. Buah sitrus, serta daun, biji dan batang, mengandungi tahap asid sitrik yang berbeza-beza, yang mungkin menyebabkan rakan kucing anda sakit perut. Selain itu, asid sitrus menimbulkan ancaman besar kepada sistem saraf kucing, yang mungkin menyebabkan sawan atau kematian.

Soalan Lazim

 • Apakah makanan manusia yang boleh dimakan oleh kucing?

  Walaupun makanan manusia tidak disyorkan terutamanya untuk kucing, jika anda ingin membahagikan makanan dengan rakan kucing anda, anda bertuah! Buah-buahan tertentu seperti epal, pisang, beri biru, strawberi dan tembikai selamat untuk dimakan kucing, dan haiwan kesayangan anda akan suka berkongsi makanan dengan manusia kegemarannya! Anda juga boleh cuba berkongsi telur yang dimasak dengan baik dengan kucing anda, tetapi pastikan ia tidak mempunyai terlalu banyak minyak, rempah atau garam.

 • Apakah yang kucing makan secara semula jadi?

  Ibu bapa kucing baru sering berdepan dengan persoalan, apa yang kucing suka makan? Kucing adalah karnivor, bermakna diet mereka kebanyakannya mengandungi protein haiwan. Akibatnya, kucing secara semula jadi memakan ikan dan daging sebagai sebahagian daripada diet mereka. Kebanyakan nutrien yang diperlukan, seperti protein, asid lemak, mineral, asid amino, fosforus, dan kalsium boleh diperolehi daripada diet berasaskan daging.

 • Bolehkah kucing makan nasi?

  Mengajak rakan kucing anda menjalani diet berasaskan nasi mungkin bukan idea terbaik. Kucing boleh makan nasi dalam kuantiti yang lebih kecil malah boleh dinasihatkan oleh doktor haiwan sebagai tambahan kepada masalah penghadaman, tetapi kucing tidak mendapat banyak nutrisi daripada makan nasi. Jadi, anda perlu memastikan rakan kucing anda mempunyai diet berasaskan daging.

 • Adakah kentang baik untuk kucing?

  Sebagai karnivor, kucing tidak bergantung kepada diet berasaskan tumbuhan, dan mereka berkemungkinan mendapat nutrisi sifar atau nominal daripada kentang. Walau bagaimanapun, ia tidak bermakna kucing tidak boleh menikmati kentang sekali-sekala. Anda boleh merawat kucing anda dengan kentang yang dikupas dan dibakar sekali-sekala, tetapi tanpa sebarang minyak, rempah atau garam, sudah tentu!

 • Apakah yang boleh diminum oleh kucing saya?

  Apabila bercakap tentang minuman yang enak dan menyegarkan, air adalah pilihan terbaik untuk kucing pada bila-bila masa. Ia bukan sahaja membantu kucing anda kekal terhidrat, tetapi ia juga membantu dalam proses pencernaan. Selain itu, kucing boleh minum sup dan jus epal yang baru disediakan sekali-sekala.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah