Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Tip Bagi Kucing Gemuk

Tip Bagi Kucing Gemuk

Terima kasih kepada internet, kucing bukan lagi sekadar haiwan peliharaan yang kita cintai, tetapi telah bertukar menjadi ikon sensasi di seluruh dunia! Dari Garfield hinggalah Kucing Grumpy, makhluk mistik ini telah disembah oleh netizen, memberikan mereka status selebriti sampai pemilik kucing ingin tahu tips bagi kucing gemuk.

Bukan sahaja kucing menggegarkan platform maya seperti Facebook dan Instagram, tetapi mereka juga menjadi tajuk utama kerana menjadi penentu arah aliran terutamanya untuk tips bagi kucing gemuk, pada masa kini. Dan salah satu trend kucing yang paling popular ialah 'chonky boi', atau, kucing yang berlebihan berat badan, yang telah mencakar hati kita dengan penampilan gebunya dan menyebabkan pemilik kucing menjadi gila terhadap kucing yang gemuk ini. Walau bagaimanapun, walaupun kucing tembam kelihatan sangat comel, membuatkan pemilik kucing mengharapkan kucing mereka sama gemuk, trend kesihatan negatif ini boleh memberi kesan yang sangat memudaratkan kepada kualiti hidup kucing. Obesiti pada kucing adalah perkara biasa dan ia boleh membawa kepada beberapa komplikasi kesihatan pada kucing.

Apakah maksud obesiti dalam kucing?

Kucing terkenal dengan kegemaran mereka terhadap makanan, dan oleh kerana mereka sering tidak dapat menyekat diri mereka daripada makan berlebihan, kucing sering mengalami obesiti atau berat badan berlebihan. Pada 2018, hampir 56 juta kucing di seluruh dunia didapati mengalami obesiti, menjadikannya bentuk utama kekurangan zat makanan dalam kucing. Bergantung pada bakanya, walaupun berat kucing sepatutnya berbeza pada pelbagai titik dalam hidupnya, kucing biasanya dianggap obes apabila beratnya 20% lebih daripada berat yang sepatutnya ditimbang secara optimum. Pada masa ini, obesiti dalam kucing dikategorikan sebagai penyakit yang mungkin menjejaskan gaya hidup umum dan umur panjang mereka, dan juga boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius.

Bolehkah kucing berlebihan berat badan?

Walaupun kepercayaan popular, kucing yang berlebihan berat badan dan kucing obes tidak boleh dikelompokkan di bawah kategori yang sama. Walaupun kucing obes ditimbang lebih 20% daripada berat badan ideal baka tertentu pada peringkat tertentu, kucing boleh dipanggil berat badan berlebihan jika mempunyai berat badan 10-20% lebih daripada yang sepatutnya untuk baka dan peringkatnya . Walaupun ia tidak dapat ditentukan secara manual sama ada kucing anda gemuk atau berlebihan berat badan, sebagai ibu bapa kucing, anda boleh dengan mudah mengetahui sama ada kucing anda semakin gemuk dengan menggerakkan jari anda ke sisinya. Jika anda tidak dapat merasakan tulang atau rusuknya, anda harus berjumpa dengan doktor haiwan anda. Terdapat beberapa petua bagi kucing gemuk.

Gejala Obesiti pada Kucing

Ketahui petua terbaik untuk kucing gemuk atau tips bagi kucing gemuk dan bantu rakan kucing gemuk anda mengurangkan berat badan.

 • Kesukaran melompat dan memanjat

  Kucing sangat mahir dan tangkas pada kaki mereka, membolehkan mereka berlari, menerkam dan melompat dengan mudah. Oleh itu, kesukaran untuk melompat dan memanjat adalah salah satu simptom awal kucing mendapat berat badan berlebihan atau obes. Dengan berat badan mereka jauh lebih tinggi daripada berat ideal mereka, kucing montel akan mengalami kesukaran untuk melompat dan memanjat.

 • Kehilangan garis pinggang yang kelihatan

  Kucing sering dicirikan oleh pinggangnya yang anggun dan langsing yang membolehkan mereka menavigasi ruang sempit dengan mudah tanpa terhalang oleh garis pinggang mereka. Walau bagaimanapun, jika kucing anda semakin berat badan berlebihan, ia mungkin mula mengembangkan garis pinggang yang kelihatan disebabkan oleh pengumpulan lemak.

 • Tidak dapat merasai sangkar rusuk kucing

  Salah satu cara paling mudah untuk mengetahui sama ada kucing anda semakin gemuk atau petua bagi kucing gemuk adalah dengan menggerakkan jari anda di sepanjang sisi dan merasakan tulang rusuknya. Tulang rusuk boleh dirasai dengan mudah di atas bulu kucing dengan berat badan yang ideal. Merasakan tulang rusuk akan menjadi sukar pada kucing yang berlebihan berat badan dan tidak dapat dirasai sama sekali pada kucing yang obes kerana tulang rusuknya sering dilitupi oleh lapisan lemak yang terkumpul. Ini merupakan antara petua bagi kucing gemuk.

 • Kot rambut kotor/kotor

  Kucing adalah haiwan peliharaan yang sangat kemas, yang lebih suka membersihkan diri. Kucing comel ini boleh membongkok ke semua arah, menjilat setiap bahagian badan mereka dengan bersih. Walau bagaimanapun, obesiti sering menghilangkan fleksibiliti ini pada kucing, menyebabkan mereka tidak dapat mengakses setiap bahagian badan mereka. Jadi, kot rambut kucing yang kotor dan tidak kemas sering menunjukkan obesiti.

 • Kurang kerap membuang air besar

  Masalah gastroenterik dan usus adalah beberapa sebab utama di sebalik obesiti kucing. Dalam kes apabila lemak terkumpul menyebabkan seretan pada saluran penghadaman, kucing tidak dapat melegakan diri mereka sekerap yang sepatutnya, membawa kepada pembentukan gastrousus. Kucing anda mungkin berlebihan berat badan atau obes jika ia mempunyai pergerakan usus yang lebih sedikit daripada biasa.

 • Tidak mahu bangun dan bergerak

  Kucing terkenal dengan sifat suka bermain dan bertenaga. Walau bagaimanapun, disebabkan berat badan mereka yang meningkat, kucing obes tidak dapat mengekalkan diri mereka bergerak tanpa menghabiskan tenaga yang berlebihan. Jadi, kucing obes selalu kelihatan lesu dan tidak mahu bangun dan bergerak.

Punca obesiti pada kucing

Disebutkan di bawah adalah beberapa punca utama obesiti dalam rakan kucing gemuk kami sebelum kami membincangkan petua terbaik untuk kucing gemuk.

 • Tidak bersenam

  Kurang bersenam dengan cepat boleh menyebabkan pengumpulan lemak dalam badan kucing, menyebabkan mereka menjadi berlebihan berat badan atau obes.

 • Persekitaran

  Persekitaran memainkan faktor penting dalam menentukan sama ada kucing akan menjadi obes. Di alam liar, kucing perlu memburu makanan mereka yang memerlukan mobiliti fizikal yang ketat, menyebabkan mereka kekal kurus. Namun, apabila dikurung di dalam rumah, kucing menjadi obes kerana kekurangan aktiviti fizikal.

 • Keadaan kesihatan asas

  Gangguan metabolik dan endokrin, serta sistem imun yang lemah, boleh menyebabkan obesiti pada kucing. Pengebiran juga kadangkala boleh menyebabkan penambahan berat badan yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

 • Jenis diet

  Walaupun kucing adalah karnivor yang bergantung kepada lemak dan daging haiwan, makan berlebihan atau menelan makanan berkalori tinggi tanpa senaman fizikal yang mencukupi boleh menjadi punca utama obesiti kucing.

 • Perkadaran hidangan yang berlebihan

  Walaupun kucing diraja anda akan menghargai bahagian hidangan yang berlebihan setiap kali mereka makan, ia selalunya boleh menyebabkan senak, atau menyebabkan kucing anda bertambah berat dengan cepat.

 • Penggunaan makanan pantas

  Kebanyakan ibu bapa kucing yang bekerja memilih untuk memberi makan kucing mereka secara percuma kerana ia mudah Walaupun ia cekap, kebanyakan kucing tidak dapat menyekat diri mereka daripada makan berlebihan, yang membawa kepada obesiti.

 • Rawatan yang berlebihan

  Snek kucing boleh digunakan untuk tujuan latihan, untuk menggalakkan tingkah laku yang baik, atau semata-mata untuk menunjukkan rasa cinta dan kasih sayang kepada kucing anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memberi mereka makan secara sederhana, kerana pemberian makanan yang berlebihan boleh menyebabkan obesiti dan masalah kesihatan lain.

Risiko kesihatan yang berkaitan dengan kucing yang berlebihan berat badan atau obes

 1. Kencing Manis
 2. Sistem imun terjejas
 3. Kegagalan hati
 4. Penyakit jantung
 5. Masalah pernafasan
 6. Dystosia (Masalah bersalin)

Bagaimana untuk mendapatkan kucing untuk menurunkan berat badan

 • Diet terkawal kalori

  Memandangkan pengambilan kalori yang tinggi adalah salah satu sebab utama di sebalik obesiti kucing, mengapa tidak cuba mengatasi masalah itu dengan memilih diet terkawal kalori untuk kucing anda? Anda boleh memperkenalkan kucing anda kepada diet terkawal kalori yang terdiri daripada makanan yang dimasak sendiri, seperti daging lembu dan ayam. Memilih makanan basah juga akan membantu kucing anda kekal terhidrat sepanjang hari, selain menerima semua nutrien penting. Berikut ialah salah satu petua terbaik untuk kucing gemuk - memandangkan makanan kucing mempunyai kandungan kalori yang tinggi, anda juga perlu mengurangkannya untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

 • Jadual pemakanan

  Pemberian makanan percuma melibatkan meletakkan makanan kucing kering dalam jumlah besar di tempat yang mudah diakses oleh kucing anda, membolehkan mereka menggigit bila-bila masa mereka mahu. Ibu bapa kucing sering memberi makan kucing mereka secara percuma kerana ia mudah. Walau bagaimanapun, kerana kucing tidak boleh selalu menahan makanan, mereka cenderung makan berlebihan, menyebabkan obesiti. Sebaliknya, antara petua yang paling berguna untuk kucing gemuk adalah mematuhi jadual pemakanan yang ketat untuk membantu kucing anda mengurangkan berat badan berlebihan dan mengekalkan bentuk badan. Dispenser makanan khas juga tersedia yang mengeluarkan bahagian makanan terkawal mengikut jadual, sekali gus mengelakkan makan berlebihan.

 • Meningkatkan aktiviti fizikal

  Jika kucing anda gemuk, salah satu cara terbaik untuk menurunkan berat badan tambahan ialah melalui aktiviti fizikal seperti berlari dan melompat. Senaman yang kerap boleh membantu kucing anda membakar beberapa kalori berlebihan dan kekal dalam bentuk badan. Walaupun pilihan untuk aktiviti fizikal terhad untuk kucing dalaman, memasang roda senaman boleh menjadi pilihan yang bagus. Di samping itu, anda juga boleh memastikan kucing anda terlibat secara fizikal dengan bermain permainan seperti mengambil dengan mereka.

 • Ubat

  Obesiti dalam kucing juga boleh dirawat melalui ubat-ubatan, tetapi biasanya dianggap sebagai pilihan terakhir apabila kucing anda tidak dapat menurunkan berat badan melalui proses organik lain atau telah mula menunjukkan gejala kebimbangan kesihatan yang serius. Dadah, seperti Bupropion-naltrexone, Orlistat dan Liraglutide telah terkenal dengan keberkesanannya dalam memerangi obesiti kucing. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini hanya boleh digunakan jika ia telah dibenarkan oleh doktor haiwan dan dalam dos yang terhad.

 • Perunding doktor haiwan

  Jika kucing anda mengalami berat badan berlebihan, salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah berunding dengan doktor haiwan. Ini kerana obesiti kucing juga boleh disebabkan oleh beberapa penyakit asas yang serius, seperti hipotiroidisme yang mungkin memerlukan rawatan perubatan segera. Tambahan pula, melawat doktor haiwan juga akan membolehkan anda menentukan sama ada kucing anda perlu memulakan sesi diet khas atau mempunyai ubat untuk membantunya menurunkan berat badan.

Soalan Lazim Risiko Kesihatan Kucing Berlebihan Berat Badan

 

 • Apa yang perlu dimakan oleh kucing?

  Makanan kucing kebanyakannya terdiri daripada lemak haiwan dan protein. Jadi, biasanya dinasihatkan untuk menawarkan daging lembu, ayam atau ayam belanda yang dimasak sendiri. Walau bagaimanapun, anda juga boleh bertukar kepada makanan kucing basah atau kering yang mengandungi nutrien penting untuk kucing.

 • Jika saya memandikan atau mensterilkan kucing saya, adakah ia akan menyebabkan mereka bertambah berat?

  Ia bukan perkara biasa bagi kucing untuk menambah berat badan selepas dikebiri. Ini kerana pemadaman biasanya mengurangkan pemacu kucing untuk mencari pasangan secara aktif, menjadikannya kurang aktif secara fizikal. Walaupun sangat disyorkan untuk memandikan rakan kucing anda, ia mungkin akan menjadi kucing gemuk dari masa ke masa.

 • Bagaimanakah cara untuk memastikan kucing dalaman saya mendapat senaman yang mencukupi?

  Kucing dalaman tidak mendapat senaman yang mencukupi. Jadi, salah satu petua terbaik untuk kucing gemuk mendapatkan senaman fizikal yang mencukupi di dalam rumah ialah memasang roda senaman yang membolehkan rakan kucing anda kekal aktif dan berseronok semasa bermain.

 • Adakah kucing obesiti tertekan?

  Felines sangat penyayang dan suka bermain serta berkembang dengan baik dengan gaya hidup yang aktif. Walau bagaimanapun, berat badan berlebihan atau obes boleh menyebabkan kucing anda sukar untuk mengikuti gaya hidupnya yang bertenaga, menyebabkan mereka berasa tertekan dan cemas.

 • Perlukah saya berjumpa doktor haiwan saya sebelum memulakan pelan penurunan berat badan?

  Kucing sepatutnya mempunyai berat yang berbeza bergantung pada baka dan umur mereka. Oleh itu, ia sentiasa menjadi salah satu petua terbaik untuk kucing gemuk untuk berjumpa doktor haiwan dan mendapatkan nasihat profesional sebelum memulakan pelan penurunan berat badan.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah