Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Pilih Antara Makanan Kucing Basah & Makanan Kering

Pilih Antara Makanan Kucing Basah & Makanan Kering

Kucing adalah peminat makanan yang menikmati rasa dan tekstur makanan kucing yang berbeza. Dan dengan rasa eksotik, seperti salmon, tuna, daging lembu, tenusu, udang, dan ayam, serta pelbagai jenis dan variasi seperti makanan kering dan makanan basah, pelengkap, dan lengkap, makanan kucing yang terdapat di pasar, sangat sukar bagi pemilik kucing untuk memilih makanan yang sesuai untuk anak kucing mereka. Oleh itu, jika anda juga tertanya-tanya apa perbezaan antara makanan kering dan basah, atau makanan kucing yang lengkap dan pelengkap, artikel ini sesuai untuk anda. Dengan artikel ini, anda dapat dengan mudah merancang jadual makan yang sesuai untuk rakan berbulu anda sehingga dapat menikmati semua faedah makanan kucing istimewa. Di samping itu, artikel ini memberitahu anda perbezaan makanan kering dan basah juga.

Klasifikasi Makanan Kucing berdasarkan:

 • Kecukupan pemakanan

  Mengenai kecukupan pemakanan, makanan kucing boleh terdiri daripada dua jenis, makanan kucing pemakanan dan makanan kucing pelengkap. Makanan kucing berkhasiat umumnya sesuai untuk kucing yang sedang membesar dan dewasa kerana ia mengandungi semua nutrien penting yang diperlukan oleh kucing. Kandungan tinggi protein dan lemak sangat diperlukan oleh kucing yang sedang membesar untuk perkembangan fizikal yang cepat. Makanan kucing percuma digunakan sebagai makanan tambahan dan dinasihatkan oleh doktor haiwan untuk memastikan rakan kucing anda mendapat semua nutrien penting.

 • Tahap kehidupan

  Keperluan pemakanan pada kucing berbeza dari satu tahap ke tahap yang lain. Hingga usia enam hingga lapan minggu, anak kucing tidak dapat mengunyah dan mencerna makanan pejal, jadi sumber utama pemakanan mereka adalah kolostrum atau susu ibu. Apabila mereka bertambah tua, kucing secara beransur-ansur beralih ke makanan pejal. Mereka juga kehilangan kemampuan mencerna susu, jadi tidak bijaksana untuk memberi susu kepada kucing dewasa. Sebaliknya, mereka harus diberi makan gabungan makanan kucing basah dan kering. Kucing senior dan geriatrik, seiring bertambahnya usia, menunjukkan tanda-tanda gangguan pencernaan, dan bukannya menawarkan makanan pejal, mesti dialihkan sepenuhnya ke makanan kucing basah, atau makanan yang dimasak di rumah seperti kaldu yang sedap.

 • Harga

  Bergantung pada harganya, makanan kucing secara amnya dikategorikan kepada dua jenis – ekonomi dan premium. Seperti namanya, makanan kucing ekonomi tersedia dalam anggaran yang berpatutan, kebanyakannya terdiri daripada makanan ringan. Kucing tertentu makan makanan basah juga tersedia dengan harga yang menjimatkan. Makanan kucing premium kebanyakannya adalah makanan kucing basah dan makanan kucing, yang sering mengandungi bahan berkualiti tinggi dan terdapat dalam pelbagai tekstur dan rasa.

 • Keadaan kesihatan

  Diet kucing boleh berubah bergantung pada keadaan kesihatannya, dan penting untuk mengawasi kemungkinan gejala yang mungkin menunjukkan masalah kesihatan yang mendasari. Muntah atau cirit-birit secara berterusan adalah tanda-tanda rakan kucing anda berada di bawah cuaca, jadi penting untuk menangguhkan makanan kucing dan makanan kucing eksotik untuk beberapa waktu. Sebagai gantinya, anda boleh memperkenalkannya kepada diet hambar yang mudah dicerna.

 • Gaya Hidup

  Penting untuk menyesuaikan makanan rakan kucing anda berdasarkan gaya hidupnya. Kucing biasanya mempelai diri, jadi tidak jarang kucing membuang bola rambut kerana pengumpulan rambut yang longgar. Melempar bola rambut secara berterusan boleh menjadi sebab yang berpotensi di sebalik kerengsaan pada kucing. Mengalihkan kucing anda ke makanan bola rambut mungkin merupakan idea yang bijak untuk membantu keadaan. Begitu juga, jika kucing anda yang penuh teka-teki tidak menyukai air minuman, adalah idea yang bijak untuk menghidangkannya lebih banyak makanan basah daripada makanan kering.

Makanan Kucing Basah VS Makanan Kucing Kering

Makanan kucing basah atau kering? Bergantung pada kandungan lembapannya, makanan kucing biasanya diklasifikasikan secara meluas ke dalam makanan kucing basah, makanan kucing kering, dan makanan atau makanan kucing semi-lembap. Terdapat banyak manfaat makanan basah untuk kucing.

 • Makanan kering ( < 14% kandungan air )

  Makanan kucing kering mungkin merupakan makanan kucing yang paling popular memandangkan jangka hayatnya yang panjang, pelbagai, dan harga yang berpatutan. Walau bagaimanapun, anak kucing biasanya mempunyai kandungan lembapan sekitar 14% dan relatif lebih kering daripada anak kucing basah.

 • Makanan basah ( > 60% kandungan air )

  Terdapat sebagai mousse, potongan dalam tekstur kuah, jeli dan roti makanan kucing basah mempunyai kandungan air yang jauh lebih tinggi daripada kibbles, hampir setinggi 60%. Walaupun makanan basah mudah binasa, asalkan disimpan di dalam tin, anak kucing basah makanan dapat dimakan walaupun setelah berminggu-minggu. Walau bagaimanapun, ia lebih mahal daripada makanan kucing kering dan mempunyai kandungan kalori yang lebih rendah.

 • Makanan separa lembap iaitu makanan ringan ( 14 - 59% kandungan air )

  Makanan atau makanan kucing separa lembap tidak dimaksudkan untuk dimakan secara berkala kerana mereka mempunyai kandungan kalori yang tinggi daripada makanan kucing basah atau kering dan oleh itu boleh menyebabkan kegemukan jika diberi makan berlebihan. Sebaliknya, salah satu faedah makanan basah untuk kucing dan makanan kucing ialah anda boleh menggunakannya sebagai kejutan yang lazat atau hidangan yang lazat untuk anak kucing anda semasa dia belajar helah baharu, atau hanya untuk mengikat dan mempunyai beberapa detik berharga. bersama-sama!

Faedah Makanan Kucing Basah

Makanan basah kucing, selain mengandungi semua nutrien penting untuk memastikan rakan kucing anda mendapat makanan yang baik, mempunyai banyak kelembapan, yang boleh mempunyai faedah makanan basah berikut untuk kucing:

 • Kesihatan Kencing

  Kucing, seperti nakal dan menggemaskan, tidak mempunyai hubungan terbaik dengan air, yang mempengaruhi pengambilan air seharian mereka. Walau bagaimanapun, jika kucing anda tidak minum secukupnya, ia mungkin mengalami kesihatan kencing yang buruk dari masa ke masa. Oleh itu, sebagai salah satu faedah utama makanan basah untuk kucing, adalah cara yang baik untuk memastikan bahawa kucing anda tetap terhidrat sepanjang hari, menghilangkan risiko penyakit kencing.

 • Pengurusan Berat

  Sekiranya anda mempersoalkan diri anda apakah faedah memberi makan makanan kucing basah, makanan kucing basah menawarkan penyelesaian yang berkesan untuk mendorong pengurusan berat badan pada kucing. Oleh kerana makanan kucing basah mempunyai kandungan air yang tinggi dan lebih sedikit kalori, ia membantu mengelakkan risiko kegemukan kucing. Di samping itu, makanan kucing basah kaya dengan nutrien yang meningkatkan kesihatan usus dan pencernaan, memastikan rakan kucing anda dapat menjalani kehidupan yang sihat.

 • Sembelit

  Makanan kucing kering, jika dimakan untuk waktu yang lama, boleh menyebabkan rakan kucing anda mengalami dehidrasi, dan menyebabkan masalah ginjal dan sembelit. Namun, kerana makanan kucing basah mempunyai kandungan air yang tinggi, ia memastikan bahawa kucing anda terhidrat dengan baik, mengurangkan risiko sembelit dan pencernaan kucing dengan ketara. Kandungan kelembapan yang lebih tinggi adalah salah satu faedah makanan kucing basah terbaik yang juga meningkatkan pergerakan usus biasa pada kucing.

 • Bersahaja

  Makanan kucing basah kaya dengan rasa, menjadikannya makanan pilihan rakan kucing anda! Oleh kerana kelembapannya juga tinggi, lebih mudah untuk kucing anda makan, berbanding dengan kibbles. Di samping itu, kucing adalah pemakan pemilih dan lebih suka mempunyai variasi dalam makanan mereka daripada mempunyai makanan yang sama setiap hari. Oleh itu, makanan kucing basah memberi anda penyelesaian terbaik kerana terdapat beberapa rasa lezat. Kucing juga menyukai tekstur makanan kucing basah yang halus dan kaya.

 • Pengambilan air yang lebih baik

  Untuk dapat mencerna semua protein dan lemak haiwan yang mereka makan dengan betul, kucing dewasa mesti minum air dalam jumlah yang mencukupi setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anak kucing anda bukan peminat air minuman, makanan kucing basah adalah alternatif yang luar biasa untuk meningkatkan pengambilan air mereka dan memastikan bahawa rakan kucing anda tetap terhidrat dengan baik. Ini juga merupakan salah satu faedah utama manfaat makanan basah untuk kucing.

Faedah makanan kucing kering

 • Kemudahan

  Manfaat utama yang diberikan dengan memberi makan makanan kering kucing anda adalah kemudahannya yang tiada tandingannya. Tidak seperti makanan basah, yang terdapat dalam bungkusan kalengan, makanan kering tersedia sebagai kantung yang mudah digunakan. Cukup koyak, dan tuangkan keributan ke dalam mangkuk teman berbulu anda. Makanan kering tidak mudah merosakkan, walaupun pada suhu bilik, sehingga boleh dimakan untuk waktu yang lama.

 • Membolehkan makan percuma

  Memberi makan percuma adalah teknik biasa yang digunakan oleh ibu bapa kucing. Ini melibatkan menjaga mangkuk haiwan kesayangan anda dengan kibbles setiap saat membiarkan kucing anda makan sebanyak yang diinginkannya, kapan pun ia mahu. Kaedah ini bagus untuk ibu bapa kucing yang keluar setiap hari untuk bekerja dan membolehkan kucing bergantung kepada diri sendiri.

 • Lebih mudah digunakan

  Berbeza dengan makanan basah, yang mesti dihangatkan dengan lembut agar lebih menarik bagi kucing, makanan kering tidak memerlukan penyediaan seperti itu. Sebagai gantinya, tuangkan ke dalam mangkuk makanan rakan kucing anda dalam jumlah yang diukur, dan ia siap dimakan! Makanan kucing kering juga terdapat dalam kantung yang boleh ditutup semula dan senang dijaga.

 • Faedah pergigian

  Makanan kucing kering, terutama kibble, mempunyai manfaat yang luar biasa pada kesihatan pergigian kucing anda. Oleh kerana makanan kucing kering kenyal, ia mencegah penumpukan bakteria atau plak di gigi kucing anda. Rata-rata, kucing dengan diet berasaskan makanan kering diketahui mempunyai risiko gingivitis atau tartar yang lebih rendah daripada yang bergantung pada diet berasaskan makanan kucing basah.

Kekurangan Makanan Kucing Basah

 • Mahal

  Salah satu kelemahan terbesar makanan kucing basah adalah harga yang tinggi. Jimat beberapa jenama, kebanyakan makanan kucing basah dapat membakar lubang melalui beg tangan anda. Oleh itu, melainkan jika anda mempunyai kewangan sekali pakai, itu bukan pilihan yang tepat untuk memberi makan makanan basah kucing setiap hari. Walau bagaimanapun, anda masih boleh merawat kucing anda dengan makanan basah sekali-sekala kerana kumpulan kegembiraan ini sangat layak!

 • Jangka hayat yang lebih pendek

  Walaupun makanan kucing kering dapat dibiarkan lama tanpa dimanjakan, perkara yang sama tidak dapat dikatakan untuk makanan kucing basah. Biasanya, makanan kucing basah boleh didapati dalam bungkusan dalam tin untuk mengekalkannya. Namun, setelah dibuka, makanan kucing basah perlu dihidangkan dengan segera. Oleh kerana kandungan lembapan yang tinggi, makanan kucing basah mempunyai jangka hayat yang lebih pendek dan boleh menjadi buruk sebaik sahaja tin dibuka.

 • Risiko pencemaran

  Kelemahan lain dari makanan kucing basah adalah risiko pencemaran. Kecuali diawetkan di tempat yang sejuk dan kering, makanan kucing basah dapat menjadi tempat pembiakan bakteria aktif, kerana kandungan lembapan yang tinggi. Selain dimanjakan oleh tindakan bakteria, makanan kucing basah mudah tercemar oleh reaksi kimia jika dibiarkan.

Kekurangan Makanan Kucing Kering

 • Komplikasi kesihatan

  Makanan kucing kering, terutamanya apabila diberi makan secara percuma, boleh menyebabkan beberapa komplikasi kesihatan seperti sembelit dan penyakit buah pinggang. Kebanyakan kucing juga cenderung memberi makan berlebihan semasa memberi makan percuma, yang mungkin menyebabkan obesiti juga kerana makanan kucing kering lebih tinggi kalori daripada makanan kucing basah. Jadi, tidak digalakkan memberi makanan kucing kering setiap hari untuk semua hidangan.

 • Kandungan air yang rendah

  Adalah penting untuk memastikan rakan berbulu anda terhidrat secukupnya. Dalam hal ini, makanan kucing kering mungkin bukan pilihan yang baik, kerana kandungan lembapan dalam makanan kucing kering selalunya lebih rendah daripada 14%. Di samping itu, setelah dimakan, makanan kucing kering memerlukan lebih banyak air untuk dihadam, menyebabkan rakan kucing anda semakin dehidrasi.

 • Kesimpulan

  Seperti yang dibincangkan, makanan kucing kering dan basah kedua-duanya mempunyai kebaikan dan kelemahan masing-masing. Inilah sebabnya mengapa pemberian makanan bercampur dengan makanan kucing kering dan basah adalah yang terbaik. Pemberian campuran boleh memberi manfaat kepada anda dan juga kucing anda dalam beberapa cara. Ia bukan sahaja lebih menjimatkan, tetapi ia juga menyediakan makanan berkhasiat yang seimbang kepada kucing anda. Mencampurkan makanan kucing kering dan basah memastikan kucing anda menikmati keistimewaan pergigian makanan kucing kering sambil kekal terhidrat daripada kandungan lembapan yang tinggi dalam makanan kucing basah. Dan memandangkan makanan kucing basah boleh didapati dalam pelbagai perisa yang berbeza, anda juga boleh membawa sedikit kelainan pada hidangan kucing anda!

Soalan Lazim

 • Adakah wajar untuk hanya memberi makanan basah kepada kucing?

  Ya, tidak mengapa untuk meletakkan kucing anda pada diet yang hanya terdiri daripada makanan kucing basah. Walau bagaimanapun, makanan kucing basah adalah sangat mahal dan juga mudah rosak. Jadi, anda tidak boleh memberi makan kucing anda secara percuma jika mereka menjalani diet basah-makanan-kucing sahaja.

 • Apakah yang lebih baik untuk kucing, makanan kucing basah atau kering?

  Sekiranya saya memberi kucing saya makanan basah atau kering adalah soalan biasa yang dihadapi oleh ibu bapa kucing baru. Walaupun makanan kucing basah mahal, ia tetap menjadi pilihan yang lebih baik kerana ia mempunyai kandungan lembapan yang tinggi, menjadikannya mudah dihadam oleh kucing anda, memastikan ia terhidrat dengan baik dan menyediakan semua nutrien penting untuk kesejahteraannya.

 • Adakah kucing memerlukan makanan basah setiap hari?

  Jika anda tertanya-tanya, adakah kucing lebih suka makanan basah atau kering, ini adalah untuk anda. Seperti mana kucing tertarik dengan perisa makanan kucing basah yang kaya, kucing anda tidak perlu makan makanan basah setiap hari untuk kekal sihat. Bukan sahaja makanan kucing basah mahal, tetapi memberi kucing makanan kucing basah setiap hari mungkin merosakkan selera makannya.

 • Bolehkah anda mencampurkan makanan kucing basah dan kering?

  Ya! Mencampurkan makanan kucing basah dan kering adalah yang terbaik kerana ia bukan sahaja menjimatkan tetapi juga membekalkan munchkin kecil anda dengan semua nutrien penting. Dengan makanan basah dan kering dicampur bersama, kucing anda boleh menikmati yang terbaik dari kedua-dua dunia, seperti rasa dan tekstur yang tiada tandingan, kesihatan pergigian yang lebih baik dan sebagai salah satu faedah makanan kucing basah, kekal terhidrat dengan baik.

 • Berapa banyak makanan basah sama dengan makanan kering kucing?

  Makanan kucing basah dan kering mempunyai kandungan kalori yang berbeza dan oleh itu tidak boleh dibandingkan. Walau bagaimanapun, kerana makanan kucing basah mengandungi lebih sedikit kalori daripada makanan kucing kering, jumlah makanan kucing basah harus lebih daripada kibbles yang anda suapkan. Jika anda tidak pasti tentang ukurannya, ikut sahaja arahan yang diberikan pada pek kantung makanan kucing kering dan bekas makanan kucing basah.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah