Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Memahami Bahasa Ekor Kucing

Memahami Bahasa Ekor Kucing

Kucing, kawan kucing diraja kami yang hebat, sering disalah anggap sebagai makhluk pemalu dan introvert yang lebih suka syarikat mereka sendiri. Walau bagaimanapun, sementara kucing menghargai ruang peribadi mereka, mereka adalah ekstrovert terbesar di sekeliling manusia kegemaran mereka! Mereka terlibat dalam komunikasi yang bermakna dengan manusia mereka sepanjang masa. Dan juga terdapat banyak maksud ekor kucing.

Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa kucing mempunyai banyak bahasa dalam senjata mereka. Adakah anda tahu bahawa kucing menghasilkan bunyi 'meow' tanda dagangan mereka hanya untuk berkomunikasi dengan manusia? Selain daripada mengeong, anda pasti perasan kucing anda mengibas-ngibaskan ekornya secara main-main pada masa yang berbeza. Kebanyakan kucing menggunakan ekor mereka sebagai alat yang sempurna untuk menyatakan perasaan dan perasaan mereka, mewujudkan bahasa yang diterima secara meluas dalam komuniti kucing. Tetapi itu tidak bermakna anda harus berasa tersisih! Dengan memerhatikan ekor kucing anda dan juga maksud ekor kucing, anda akan lebih memahami rakan berbulu anda dan memahami maksud yang ditunjukkan oleh ekor kucing.

Maksud Pergerakan Ekor Kucing

Secerdas kucing, mereka boleh meluahkan pelbagai emosi bergantung pada postur dan pergerakan ekor mereka, contohnya kucing goyang ekor. Beberapa pergerakan dan makna yang paling biasa dibawa oleh ekor kucing ialah:

 1. Ekor Dinaikkan

  Selain kucing mengibas-ngibaskan ekornya atau kucing goyang ekor, menegang ekor tinggi secara amnya difahami sebagai tanda kebahagiaan dalam komuniti kucing. Kebanyakan kucing juga menggunakan ekor yang dinaikkan sebagai cara menyapa sesama kucing atau manusia mereka. Jadi, jika anda melihat anak kucing anda berlari ke arah anda dengan ekornya terangkat tinggi, ia tidak lain hanyalah ucapan paling ceria yang dapat dilontarkannya. Kucing juga mengangkat ekornya sebagai tanda keyakinan semasa menandakan wilayah mereka, dan sedikit kedutan pada ekor yang tegak mungkin menunjukkan kegembiraan yang melampau.

 2. Bengkok seperti tanda soal

  Kucing bermain dengan bola benang sudah pasti salah satu pemandangan yang paling comel. Dan kemungkinan besar anda akan melihat kucing anda dengan ekornya melengkung seperti tanda tanya semasa waktu bermain ini. Ini mungkin tanda yang paling jelas bahawa kucing kecil anda berada dalam mood suka bermain dan ingin anda membawa keluar beberapa mainan dan berseronok dengan mereka.

 3. Menjaga ekor ke bawah

  Ia adalah perkara biasa untuk melihat munchkin berbulu anda mengekalkan ekornya ke bawah dalam persekitaran yang tidak dikenali. Menjaga ekor ke bawah menunjukkan nada yang serius. Ia juga merupakan tanda pencerobohan. Jadi, jika kucing anda telah menurunkan ekornya, berhati-hati, kerana ia benar-benar bersedia untuk melawan gigi dan kuku! Anda boleh membantu kucing anda dengan segera mengeluarkannya daripada situasi yang tertekan, atau memberinya sedikit ruang peribadi untuk berasa selamat.

 4. Menyembunyikan ekor

  Tidak seperti tanda pencerobohan, menyelongkar atau menyembunyikan ekornya sering dianggap sebagai tanda ketakutan atau penyerahan. Kucing boleh dilihat mempunyai ekor yang tersepit apabila mereka menavigasi persekitaran yang tidak dikenali supaya kelihatan lebih kecil. Di samping itu, ekor yang terselip juga boleh bermakna rasa tidak selamat dan kebimbangan. Kucing yang berasa terancam dalam persekitaran yang tidak diketahui juga boleh menyematkan telinga mereka selain menyembunyikan ekor mereka di antara kaki mereka.

 5. Ekor mengembang

  Bertentangan dengan ekor terselit, yang membantu kucing kelihatan lebih kecil, ekor yang terangkat dan mengembang boleh membantu kucing kelihatan lebih besar daripada mereka, terutamanya apabila berhadapan dengan pemangsa atau kucing lain. Di alam liar, kucing dimangsa oleh anjing dan serigala. Jadi, adalah penting untuk kucing kelihatan lebih besar daripada biasanya sebagai amaran kepada pemangsa yang lebih besar. Dengan mengembungkan ekor mereka, melengkungkan punggung mereka dan mendesis, kucing cuba mengelak ancaman.

 6. Membungkus ekor di sekeliling kucing lain

  Bagi kucing, dandanan atau menjilat mungkin merupakan isyarat paling menonjol yang menunjukkan kasih sayang, tetapi adakah anda tahu bahawa bahasa ekor kucing juga mempunyai cara untuk menunjukkan persahabatan dan kasih sayang? Kucing sering membungkus ekornya di sekeliling ekor kucing lain sebagai tanda persahabatan atau persahabatan, yang boleh dianggap secara meluas sebagai persamaan manusia dengan meletakkan lengan di bahu orang yang disayangi.

 7. Ekor goyang-goyang

  Kucing menggoyang-goyang ekor mengekspresikan pelbagai emosi, daripada gembira kepada sedih, kepuasan kepada rasa tidak puas hati. Walau bagaimanapun, walaupun kesemuanya melibatkan goyangan, kucing mempunyai cara yang berbeza untuk menggoyangkan ekor mereka untuk menunjukkan emosi tertentu. Sebagai contoh, kucing sering menghanyutkan ekornya dari satu sisi ke sisi yang lain selalunya bermakna kucing anda sangat fokus pada sesuatu yang menarik.

Apakah perbezaan yang diperolehi dengan memahami pergerakan ekor kucing?

Walaupun ia mungkin tidak kelihatan, memahami pergerakan ekor kucing dan mengetahui maksud ekor kucing boleh membantu dan memberi anda kelebihan sebagai ibu bapa kucing. Kucing adalah makhluk yang sangat pintar yang mampu mencipta sistem bahasa yang rumit dengan menggunakan apa-apa selain ekornya! Dan seperti kucing yang ekspresif, kerana kucing berbulu ini tidak mungkin berkomunikasi dalam bahasa yang boleh diakses oleh manusia, mereka dapat menjana makna dengan gerak isyarat tertentu menggunakan ekor mereka. Jadi, sebagai percubaan untuk difahami, bahasa ekor kucing adalah cara komunikasi yang berkesan untuk kucing semasa berinteraksi dengan manusia atau kucing lain. Dalam kucing, ekor adalah struktur kompleks yang memainkan peranan penting dalam mewujudkan komunikasi. Kucing mempunyai ekor lentik dan lentur yang terdiri daripada 18 hingga 20 vertebra ekor yang mudah digoyangkan dan dibengkokkan untuk menunjukkan beberapa perasaan dan emosi yang berbeza dalam rakan-rakan kecil kita yang berbulu.

Tambahan pula, mempelajari maksud ekor kucing atau bahasa ekor kucing boleh membantu anda memperoleh mata coklat dengan munchkin kecil anda. Ini kerana memahami tanda ekor kucing memberi anda tempat duduk barisan hadapan untuk segala-galanya yang dirasai dan dilalui oleh bola bulu megah anda pada mana-mana titik tertentu. Mampu memahami emosi kucing anda melalui tanda ekor kucing pasti akan memberi anda peluang yang lebih besar untuk menghargai bulu misteri anda lebih daripada sebelumnya, dan juga akan membolehkan anda membaca pelbagai perasaannya supaya anda boleh membina hubungan istimewa dalam masa yang singkat. Keupayaan untuk memberitahu perasaan kucing hanya dengan memerhati ekornya juga merupakan kemahiran hebat yang membolehkan anda membantunya melalui tekanan emosi dan tekanan, seperti dapat membaca tanda ekor kucing memberi anda keupayaan untuk mengetahui sama ada anda comel. furball tidak mengapa atau memerlukan bantuan profesional.

Soalan Lazim Bahasa Ekor Kucing

 • Mengapa kucing menjentik ekor semasa berbaring?

  Menjentik ekornya sambil berbaring adalah pemandangan biasa bagi ibu bapa kucing. Mungkin salah satu gerak isyarat ekor kucing yang paling biasa, menjentik ekornya sambil berbaring boleh mempunyai beberapa makna, tetapi tidak ada yang sepopular tanda kebahagiaan dan kepuasan.

 • Apa yang kucing katakan dengan ekornya?

  Ekor kucing mempunyai pelbagai makna. Daripada gembira kepada sedih, puas kepada tidak berpuas hati, ekor kucing boleh menyampaikan mesej yang paling menakjubkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan isyarat ekor kucing berlaku untuk menunjukkan peristiwa gembira dan detik keyakinan diri.

 • Bagaimana anda tahu jika kucing menyukai anda?

  Anda sentiasa boleh mengetahui sama ada kucing menyukai anda melalui bahasa badannya. Sebagai contoh, jika rakan kucing anda mengangkat ekornya tinggi, ini mungkin isyarat yang sangat baik bahawa kucing anda menyukai anda dan gembira melihat anda.

 • Mengapa ekor kucing menyentuh anda?

  Kucing sering menggosok diri dan ekornya dengan orang yang mereka suka. Maksud ekor kucing yang bergesel dengan anda ialah pemilikan, di mana kucing anda menyatakan bahawa anda adalah miliknya. Dalam kucing, hujung ekor mengandungi kesan feromon yang lebih besar, yang mereka gunakan untuk menandakan wilayah mereka.

 • Patutkah saya menyentuh ekor kucing saya?

  Ia biasanya tidak dinasihatkan untuk menyentuh ekor kucing. Ini kerana, ekor kucing adalah sangat sensitif yang boleh dengan mudah cedera, menyakiti kucing. Di samping itu, kucing tidak selalu selesa dengan ekornya disentuh oleh orang yang tidak dikenali.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah