Sheba imagery

Carian

Enter a keyword below to search for articles and products.

Panduan Cara Berdekatan Dengan Kucing

Panduan Cara Berdekatan Dengan Kucing

Rasanya luar biasa menjadi pemilik kucing, bukan? Mengalami kucing yang megah melihat anda dan berlari ke arah anda untuk memenuhkan anda dengan pelukan kasih saying yang hanya mencairkan hati anda dalam sekelip mata! Dan siapa sahaja yang dapat menahan wajah-wajah comel itu? Dan sangat menggembirakan menjadi pemilik, menjaga rakan kucing anda dan mengetahui bahawa kucing kesayangan sedang menunggu anda di rumah dan juga menjalini ikatan tapak kucing, setiap kali anda kembali dari tempat kerja. Dan sebagai pemilik kucing yang taat, wajar jika anda ingin meluangkan masa yang berkualiti dengan anak kucing anda, bermain dengannya atau hanya melepak bersama.

Interaksi kucing dan manusia sangat unik. Walau bagaimanapun, tidak seperti anjing, kucing bukanlah haiwan yang paling sosial atau ekstrovert.. Sebaliknya, kucing kebanyakannya introvert secara semula jadi, dan menikmati ruang peribadi. Kucing juga tidak bersosial dengan semua orang, jadi jika anda mempunyai peluang untuk memeluk kucing, pakai itu sebagai mahkota. Kerana kalau kucing berinteraksi, kucing boleh jadi benar-benar setia! Walaupun tidak ada alasan tertentu yang membuat kucing memilih untuk berinteraksi, kucing bertindak balas dengan baik terhadap gerakan hati yang penuh kasih sayang. Mungkin anda memerlukan sedikit masa untuk menjalin ikatan cinta dengan superstar kucing ini dan juga untuk mengetahui cara dekat dengan kucing, tetapi setelah anda berusaha untuk memperlakukan kucing dengan sabar, kucing akan meletakan anda di hatinya, selamanya!

Adakah Kucing Berikat Dengan Manusia?

Walaupun kucing tidak begitu ekspresif terhadap perasaan kucing seperti anjing, kucing dapat menjalin hubungan baik dengan manusia. Sebilangan besar kucing mempunyai Kuota Emosi yang lebih tinggi ( EQ ) daripada anjing dan dapat mengekspresikan lebih banyak emosi melalui gerak isyarat halus. Sebagai tambahan kepada beberapa isyarat yang ditentukan yang dapat menunjukkan betapa cinta rakan kucing kepada anda, kucing juga mampu membentuk ikatan mendalam berdasarkan keperibadian pemiliknya!

Tidak ada dua kucing yang serupa, dan masing-masing mempunyai keperibadian yang unik untuk pergi dengan sikap kucing yang waras! Tetapi walaupun sifatnya yang introvert, kucing mempunyai pertalian khusus untuk manusia. Bergantung pada pengaruh genetik kucing dan bagaimana manusia kegemaran kucing memperlakukan kucing pada saat-saat terdedah, kucing sering mengembangkan corak kebolehubahan individu, bermaksud hubungan sosial dan emosi kucing boleh berubah bergantung pada orang yang kucing berinteraksi. Ini membantu kucing dalam mengembangkan ikatan yang penuh makna dengan manusia pada tahap peribadi. Walaupun kucing sememangnya haiwan bersendirian yang memerlukan masa peribadi untuk mengecas semula bateri sosial kucing, kucing menikmati kehadiran manusia kegemaran kucing di sekitarnya.

Ikatan manusia kucing

Walaupun kucing boleh diintrovert dan pilih-pilih, untuk menganggap kucing tidak sengaja adalah kesalahan. Bola bulu misterius ini sangat terbuka dan penuh kasih sayang setelah kucing terikat dengan manusia kegemaran kucing. Walaupun mungkin memerlukan sedikit masa, kucing bertindak balas dengan baik terhadap cinta dan akan mencintaimu kembali. Bukti terbesar? Sekiranya anda melihat rakan kucing anda membawa anda 'hadiah', ia telah memburu, menjilat anda, atau menggosok ekornya terhadap anda, itu adalah cara kucing yang jelas untuk mengaku cinta kepada anda. Jadi mungkin sudah tiba masanya untuk menawarkan kucing anda beberapa tindakan yang memuaskan di belakang telinga atau makanan kucing premium Sheba yang enak yang anda simpan untuk hari istimewa?

Sekarang, adalah wajar untuk tahu bagaimana mendekati kucing, kerana banyak cara dekat dengan kucing yang boleh diperoleh. Oleh itu, yang diberikan di bawah adalah beberapa isyarat utama yang akan memberitahu anda ketika kucing anda cuba menjalin hubungan dengan anda.

Memahami ketika kucing anda cuba ikatan

 • Menggosok anda

  Ikatan batin kucing dan pemiliknya sangat penting, feline furries cukup profesional dalam menunjukkan kasih sayang kucing kepada manusia kegemaran kucing. Dan menggosok orang yang kucing cintai mungkin merupakan petunjuk paling jelas dan jelas bahawa kucing anda ingin menjalin hubungan dengan anda. Di samping itu, adakah anda tahu bahawa kucing mengekalkan hubungan wilayah yang kompleks antara satu sama lain? Kucing 'menandai' wilayah kucing dengan menggosok badan kucing pada objek, pada dasarnya menyuntikkannya dengan aroma kucing. Jadi, jika kucing anda menggosok anda, itu juga kerana ia mencintai anda, dan ‘ menuntut ’ anda sebagai miliknya!

Kucing berehat dengan manusia

 • Gosokkan kepala kepada anda

  Sama seperti menggosok badan kucing kepada manusia kegemaran kucing, kucing juga suka memberi manusia dengan penuh kasih sayang untuk perhubungan kucing dan manusia. Walaupun sering kali merupakan isyarat comel untuk menarik perhatian anda, ia juga berfungsi dengan lebih mendalam. Kucing mempunyai kelenjar peluh di pipi kucing, jadi dengan menundukkan kepala, teman kucing anda cuba memasukkan feromonnya kepada anda dan mendakwa anda sebagai miliknya. Dan kerana kucing anda berusaha menarik perhatian anda dengan memukul kepala anda, inilah masanya untuk memberikan dagu kucing dengan cepat dan penuh kasih sayang. Anda juga dapat bertindak balas dengan menundukkan kucing anda dengan lembut, kerana ia dilihat sebagai isyarat pemahaman dan kepercayaan kepada komuniti kucing.

 • Berkelip perlahan

  Kucing adalah haiwan mangsa dengan naluri yang berminat untuk memburu makanan kucing. Namun, kerana ukurannya yang kecil, di alam liar, kucing juga sering diburu oleh haiwan yang lebih besar seperti anjing, serigala, helang, burung hantu, dan coyote. Jadi, untuk bertahan hidup di alam liar, kucing mempunyai kemampuan dan mekanisme pertahanan yang tersendiri untuk mengelakkan diri daripada diburu. Penglihatan kucing disesuaikan untuk bidang penglihatan yang lebih luas yang membolehkan kucing melihat permusuhan dengan sangat mudah. Namun, jika bulu kucing berkedip perlahan di sekitar anda, ini bermakna ia selesa di hadapan anda dan secara harfiah membiarkannya dijaga. Ia tidak lagi menganggap anda kehadiran yang bermusuhan, dan lebih suka menjalin hubungan dengan anda.

 • Bergolek di bahagian belakang dan mendedahkan perut

  Tidak mungkin kucing menggulung punggungnya dan mendedahkan perutnya kecuali jika terasa sangat selamat dan dilindungi di hadapan anda. Kucing adalah haiwan yang berhati-hati, jadi jika ia memperlihatkan sisi kucing yang paling rentan kepada anda, itu adalah pencapaian besar! Dengan mendedahkan kawasan sensitif seperti perutnya, kucing anda dengan jelas memberi anda mesej bahawa ia sangat mempercayai anda. Di samping itu, ini sama-sama merupakan tanda kegembiraan dan cinta - kucing anda hanya senang melihat anda dan menuntut perhatian dan kasih sayang segera sebagai balasannya.

 • Berbaring atau berhampiran anda

  Walaupun kucing sering bertindak dengan haiwan lain, kucing menunjukkan rasa ikatan sosial yang kuat dengan kucing lain. Sejak lahir, kucing biasanya menghabiskan masa dalam kumpulan adik-beradiknya, makan, tidur, dan menjelajah bersama. Gerakan pelukan ini dapat disaksikan terutama dalam ikatan yang dikongsi oleh kucing ibu dengan anak kucing kucing. Oleh itu, jika kucing anda terbaring atau berada di dekat anda, ini bermakna rakan kucing anda benar-benar mencintai anda seperti kucing ibu yang menyayangi anak kucingnya, dan menganggap anda keluarga. Kucing anda mungkin mempertimbangkan untuk meletakkan anda ketika ingin meluangkan masa bersama dan ikatan atau menganggap anda sebagai sumber cinta dan kehangatan.

Cara Berikat Dengan Kucing Anda

 • Perhatikan tingkah laku kucing anda

  Kucing membina hubungan yang bermakna secara beransur-ansur dari masa ke masa. Oleh itu, walaupun rakan kucing anda mungkin tidak berminat untuk berpelukan dengan segera, ia akan secara beransur-ansur muncul dan mula menunjukkan kasih sayang kepada anda.

  Dan sementara kucing anda membaca sendiri untuk mendekati anda, mengapa tidak meluangkan masa ini untuk memerhatikan kucing anda dalam keadaan yang sangat penting? Bukan hanya itu membolehkan anda mengetahui lebih banyak mengenai keperibadian kucing anda, tetapi juga akan membolehkan anda mengetahui isyarat kecil yang berharga untuk membuat kucing anda merasa selesa di hadapan anda dan membuka jalan untuk ikatan kucing yang menarik.

 • Main dengan kucing anda dengan kerap

  Kucing sama suka bermain seperti kucing pintar. Jadi, mengapa tidak terlibat dalam beberapa permainan untuk memudahkan kucing anda membuka diri kepada anda? Selain mengikat permainan, ia akan membolehkan anda dan juga rakan kucing anda membuat kenangan berharga untuk bertahan seumur hidup! Bermain boleh menjadi sangat baik untuk kucing, kerana ia menjadikannya bertenaga dan aktif, serta mendorong tindak balas kucing terhadap pelbagai rangsangan. Dan tidak ada akhir permainan comel yang boleh anda mainkan dengan kucing anda. Dari bermain pengambilan hingga mengejar, pilih saja!

 • Tawarkan kucing makanan

  Tertanya-tanya bagaimana untuk menjalin hubungan dengan anak kucing anda? Kucing dan anak kucing adalah makanan yang luar biasa, dan memberi kucing makanan yang enak tidak akan pernah disedari oleh kucing anda! Makanan lazat adalah pemecah ais yang hebat dalam hubungan apa pun, dan perkara yang sama dapat dikatakan mengenai ikatan dalaman antara kucing dan pemiliknya! Menawarkan makanan adalah kaedah terbaik untuk memperkenalkan diri kepada kucing baru. Untuk berteman dengan kucing, terus tawarkan makanan ringan, dan anda akan terkejut melihat seberapa cepat anda akan memakannya dari tangan anda, secara harfiah! Anda juga boleh menggunakan makanan ringan untuk memotivasi kucing anda untuk mempelajari helah baru.

 • Beri kucing ruang dan biarkan kucing menghampiri anda

  Walaupun kucing suka menghabiskan masa untuk kucing dan manusia ikatan, kucing masih memerlukan masa bersendirian di antara sosialisasi. Kucing mudah terbakar semasa situasi sosial dan lebih suka ditinggalkan sendirian daripada pemikiran kucing tentang catnip dan tuna. Beri ruang kepada rakan kucing anda, dan kucing akan sangat menghargai anda. Sekiranya rakan kucing anda memerlukan sedikit masa cuti dari pelukan dan permainan, jangan paksa kucing, sebaliknya, beri kucing ruang untuk pulih dan kucing akan mendekati anda sendiri, bersedia untuk dihujani cinta, kasih sayang, dan ya, banyak makanan!

 • Berikan ruang peribadi untuk kucing

  Memberikan ruang peribadi untuk kucing anda sangat penting untuk menunjukkan bahawa anda menjaganya dan memahami kucing anda setiap masa, dan ia akan menggembirakan anda dan juga kucing anda! Memberikan ruang peribadi untuk kucing bukanlah masalah besar, hanya dengan meletakkan kotak kosong untuk kucing anda berehat sementara kucing bosan bersosial. Kucing suka kotak kecil yang selesa untuk dikeriting. Anda juga boleh merapikannya dengan menambahkan permaidani yang selesa atau menaburkan sedikit catnip untuk dinikmati oleh kucing anda. Juga penting bahawa kucing anda diberi makan dan dihidrasi dengan baik, jadi jangan lupa untuk memastikan mangkuk makanan dan air kucing diisi semula.

 • Ketahui bila hendak mundur

  Semudah jatuh cinta dengan wajah berbulu dan berbulu itu, sama pentingnya untuk mengetahui anda harus mundur. Sebilangan besar kucing tidak suka diberi melampau cinta dan kasih sayang. Oleh itu, setelah mengembangkan ikatan kucing yang mencukupi, adalah penting untuk membiarkan kucing anda meluangkan masa dengan sendirinya, tidur atau merenung serangan seterusnya terhadap anda. Semasa anda berpelukan dengan kucing anda, cari tanda-tanda ketidakselesaan yang mungkin menunjukkan kucing anda hampir mencapai ambang untuk bersosial. Ekornya tersangkut di antara kaki kucing, menjadi licin dan gelisah, atau mendesis adalah petunjuk yang jelas bahawa kucing anda mempunyai perhatian yang cukup buat masa ini dan memerlukan anda memberi kucing sedikit ruang.

Jadilah Sabar & Jangkakan Kemunduran

Sekiranya kucing anda telah memutuskan untuk berehat dari bermain atau berpelukan dengan anda, penting untuk diingat bahawa kucing anda tidak membenci anda, tetapi hanya memerlukan sedikit masa untuk mengisi semula bateri sosialnya. Ikatan dengan kucing sering merupakan proses yang memerlukan masa dan kesabaran. Oleh itu, daripada mengharapkan ikatan dengan kucing anda dengan serta-merta atau semalaman, mengapa tidak memperlakukannya dengan cinta dan menghormati batasnya? Kucing kesayangan berbulu anda akan menghargai anda, berlayar untuk perjalanan berharga yang selamanya akan tetap istimewa untuk anda berdua. Pasti, akan ada kemunduran di sepanjang jalan, tetapi dengan masa dan ketahanan, anda akan gembira kerana anda membuat ikatan kucing istimewa dengan kucing anda.

Kucing berbaring dengan selesa

Soalan Lazim

 • Bagaimana anda tahu jika anda mempunyai ikatan dengan kucing anda?

  Walaupun kebanyakan pemilik kucing berhadapan dengan persoalan bagaimana membuat kucing berminat, atau bagaimana ikatan kucing, kebanyakan tidak dapat mengatakan jika mereka sudah terikat dengan teman kucing mereka. Ikatan dengan kucing anda mungkin merupakan proses yang memakan masa, tetapi ia sangat berbaloi! Dan jika anda benar-benar terikat dengan kucing anda, kucing anda akan memberitahu anda melalui gerak hati yang penuh kasih seperti berkelip perlahan, kepala yang comel, dan menggosok dirinya di seluruh anda. 

 • Bolehkah kucing merasakan orang yang baik?

  Walaupun tidak dapat dijelaskan secara ilmiah bagaimana kucing dapat merasakan orang yang baik, kucing sangat pintar dan dapat memberitahu orang baik dari yang buruk. Sepanjang mitologi, kucing telah digambarkan sebagai hakim watak dan emosi manusia yang sangat baik. Mitologi Mesir, Jepun, dan India sering menyebut kucing sebagai ilahi menjelma dengan kemampuan untuk merasakan orang yang baik. 

 • Bagaimana kucing memilih orang kegemaran?

  Walaupun kucing dapat mengekspresikan pelbagai emosi, selalunya setara dengan persepsi seperti manusia, kucing sangat menghargai usaha. Melalui EQ mereka yang tidak dapat ditandingi kucing dapat memilih orang yang benar-benar mencintai dan menjaga mereka dan menghormati mereka sebagai orang kegemaran mereka. Dan setelah anda terpilih, tidak lama sebelum anda dapat mula menikmati ikatan kucing dan pemilik anda yang berharga.

 • Adakah kucing merindui manusia mereka?

  Ya, kucing sangat menyukai manusia kegemaran mereka, tumbuh ikatan kucing dan manusia yang paling berharga, dan merindukannya sekiranya mereka tidak hadir. Kucing cepat dan tepat dalam penilaian manusia, dan dipisahkan dari manusia kegemaran mereka dapat membuat kucing tidak aman, dan bahkan berkabung. Oleh itu, apabila kucing anda dengan teruja menyambut anda ketika anda pulang dari tempat kerja, berikan pelukan besar untuk menunjukkan bahawa anda juga merindui mereka!

 • Mengapa kucing saya menggigit saya dan kemudian menjilat saya selepas itu?

  Pemilik kucing yang bimbang tentang persoalan bagaimana untuk menjalin hubungan dengan kucing anda mungkin melihat kucing menggigit dan kemudian menjilat sebagai tingkah laku yang bimbang, tetapi jika kucing anda menggigit anda, ia tidak bermakna kucing anda bermusuhan dengan kehadiran anda. Menggigit adalah sebahagian daripada berinteraksi dalam komuniti kucing. Kucing kebanyakannya menggigit untuk menarik perhatian anda atau meminta makanan dan kasih sayang. Menjilat juga merupakan tingkah laku biasa dalam kucing dan merupakan cara mereka untuk menjaga anda dengan penjagaan yang sangat baik terhadap mereka.

Artikel berkaitan:

SHEBA® BELI DALAM TALIAN

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah

SHEBA® BELI DALAM TALIANproduct

Klik untuk membeli daripada mana-mana peruncit di bawah